ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua în care creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului, ne aducem aminte și de eroii neamului. În Anul Centenarului, Ziua Eroilor este marcată la Buzău printr-un eveniment impresionant, de importanță națională, prin care se cinstește memoria eroilor căzuți pe toate fronturile de luptă, din ultimul veac. 

Centenarul Marii Unirii este marcat la Buzău printr-un un eveniment de importanță națională, pentru care autoritățile locale se pregătesc încă din 2017: reinaugurarea Cimitirului Eroilor, cel mai mare cimitir de acest fel din România și unul dintre cele mai mari din Europa. Locul unde își dorm somnul de veci c 9.653 eroi, dintre care 7.867 necunoscuți. Și pe care românii îi cinstesc an de an de sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului. 

Autorități ale statului, clerici, oficiali militari din țară și din străinătate au fost invitați la Buzău, cu ocazia ceremoniei de reinaugurare a Cimitirului Eroilor. 

Ceremoniile solemne în onoarea miilor de eroi căzuți pentru apărarea patriei au debutat în seara zilei de 16 mai, în Piața Dacia, unde a fost susținut un concert de muzică militară, urmat de ceremonia de retragere cu torțe la care au participat 400 de militari, cel puțin 100 fiind străini, pe traseul Piața Dacia-Aleea Trandafirilor-Bd. Unirii, Bd. Calea Eroilor- Cimitirul Eroilor. Torțe purtate în semn de recunoștiință și pentru lumina lor în Împărăția Cerurilor.
 
FOTO: Mugur Cristescu

Acolo au fost rostite, în mod solemn, numele tuturor eroilor cunoscuți, căzuți la datorie în Primul Război Mondial, moment prin care a fost inauagurat Bulevardul Calea Eroilor și deschisă expoziția permanentă de fotografii amenajată pe gardul unităților militare din Bariera Ploiești, scrie opiniabuzau.ro. 


Astăzi, tot în cadrul unei ceremonii speciale, va fi reinaugurat Cimitirul Eroilor și vor fi depuse coroane de flori la Domul Central, care adăpostește Mormântul Eroului Necunoscut. Se vor trage 21 de salve de tun de către militarii Brigăzii de Gardă și Protocol.
 
Ceremonia se va încheia cu o paradă militară internațională la care iau parte 892 de militari, români alături de cei ai armatelor Germaniei, Austriei, Bulgariei, Republicii Moldova și Italiei, dar și reprezentanți ai MAI.

Ca să ajungi pe Calea Eroilor, trebuie să parcurgi Bd. Unirii, care amintește de Unirea de la 1859, pe care A.I Cuza a mers în drumul său spre București sau să mergi pe Bd. Mareșal Averescu, comandantul Armatei Române în Primul Război Mondial( în 1918) și predecesor al lui Al. Marghiloman în fruntea guvernului României sau să străbați Bd. 1 Decembrie 1918 redenumit după Revoluția din decembrie 1989, pentru a aminti de Marea Unire a românilor.
 Zilele acestea, toate drumurile duc pe Calea Eroilor. Cine s-ar fi gândit că străzile Buzăului, de-a lungul timpului, s-au așezat ca o săgeată spre ceea ce vom comemora la 17 mai 2018: Ziua Eroilor, 100 de ani de România”, a spus părintele Profesor Romeo Ene, din Buzău, pe Facebook.
 
FOTO: Mugur Cristescu

 
Puțini știu că la Buzău există cel mai mare Cimitir al Eroilor din țară și, probabil, al doilea din Europa ca număr de ostași îngropați. Sunt peste șapte mii de eroi necunoscuți îngropați aici. Vreau ca anul viitor, când se celebrează o sută de ani de la Marea Unire, împreună cu ÎPS Ciprian și cu conducerea armatei de la Buzău să organizăm la Cimitirul Eroilor un eveniment de importanță națională. La inaugurarea cimitirului din 1931 au venit la Buzău Regele Carol al II-lea, prim-ministrul Nicolae Iorga și patriarhul României. Mi-aș dori ca anul viitor să se întâmple la fel, iar cei mai mari oameni din stat să vină la evenimentul de la Buzău”, declara anul trecut primarul Constantin Toma.

Povestea Cimitirului Eroilor, inaugurat la 8 octombrie 1931, și  în care se odihnesc rămășițele pământești a 7.867 de eroi necunoscuți: 134 români, 753 germani, 744 austru-ungari, 136 ruși și bulgari, 14 turci și cinci italieni, a fost spusă pentru buzaumedia.ro. de comandorul în rezervă și doctor în istorie, Marius Nicoară: „Întâi s-a făcut Biserica Eroilor și  ulterior, deoarece foarte multe morminte de eroi de pe teritoriul județului Buzău erau într-un stadiu avansat de degradare, s-a luat hotărârea ca, odată cu constituirea Cultului Eroilor, să se constituie un cimitir de onoare. În județul Buzău au avut loc nenumărate lupte și atunci sunt foarte mulți eroi care au fost luați din cimitirele în care ei au fost atunci așezați pe timpul luptelor și strânși în acest cimitir de onoare. A fost un ceremonial foarte frumos, din care din fiecare sat erau scoși,  preoții așteptau, se făceau slujbe și din localitate în localitate au fost aduși la Biserica Eroilor. A fost impresionant. Interesant este că printre voluntari au fost foarte mulți copii care au participa la vremea respectivă. Oasele erau spălate, reașezate și reînhumate iar în final, inaugurarea cimitirului a fost făcută pe 8 octombrie 1931, în prezența Regelui Carol al II-lea, a prim- ministrului Nicolae Iorga, dar și a întregii echipe guvernamentale și parlamentare, dar și a oficialităților locale din acea perioadă”.