ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regia Autonomă de Transport București decidea, la sfârșitul lunii noiembrie 2015, schimbarea numelui stațiilor aferente liniilor de tramvai 23 și 27, din "Pasaj Mărășești” în "COLECTIV”, în memoria victimelor de la Clubul Colectiv.

La două luni și jumătate de la incendiul devastator, stațiile au revenit la denumirea inițială, iar în zonă mai e o singură plăcuță care poarta denumirea "Colectiv", cea din fosta stație "Dambovita", de pe Splaiul Independentei, pe traseul liniei de autobuze 312.

"După tragedia din Clubul Colectiv, în atmosfera de emoție din perioada imediat următoare, am primit sugestii din partea unora dintre călătorii noștri ca o stație RATB să poarte numele Colectiv, în memoria tinerilor care și-au pierdut viața în nefericitul eveniment. Am dat curs acestor propuneri și am decis ca stațiile Pasaj Mărășești, cea amplasată pe Bd. Mărășești (linii de tramvai 23 și 27), precum și cea amplasată pe Splaiul Independentei (linia 312 de autobuze), să poarte numele Colectiv.

Selecția acestor stații a avut în vedere, în primul rând, apropierea de Clubul Colectiv, dar și faptul că în rețeaua RATB mai există încă două stații, cu denumirea Bulevardul Mărășești, care evocă evenimentul istoric din Primul Război Mondial și care sunt importante pentru rețeaua noastră, având în vedere fluxurile mari de călători care le utilizează.

La scurt timp după apariția comunicatului de presă, au urmat reacțiile, unele pro altele contra, așa cum este firesc. Însă am constatat că opiniile critice erau numeroase și vehemente, fapt ce necesită fie o explicație, fie o altă măsură.

În acest context, am considerat că este bine să căutăm o soluție prin care să ajungem la un compromis, astfel încât să nu lezăm sensibilitatea celor care doreau ca stațiile să rămână cu vechea denumire, în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă la Mărășești, dar să avem și o stație cu denumirea Colectiv. A fost aleasă de aceasta dată stația Dâmbovița, amplasată pe Splaiul Independenței, pe traseul liniei de autobuze 312.

Prin urmare, stațiile Pasaj Mărășești au rămas cu vechea denumire, iar stația Dâmbovița poartă denumirea Colectiv, începând din data de 23.12.2015", a precizat RATB pentru Ziare.com

Bătălia de la Mărășești a durat 28 de zile (august-septembrie 1917), dintre care 15 au fost de luptă, iar 13 de acalmie relativă, în timpul confruntărilor, Armata I română pierzând 27.410 oameni, respectiv 16% din efectivul trupelor române la începutul luptelor.