Procurorii CSM arată că au respins cererea Laurei Codruța Koveși de recunoaștere a gradului profesional aferent PÎCCJ deoarece a invocat funcțiile de conducere de la DNA și PÎCCJ pe care le-a deținut.
Secția spune că ea a fost numită în funcții, procedură diferită de promovările la aceste parchete, citează Mediafax.

În motivarea cererii sale, Laura Codruța Kovesi a spus că în perioada 2006-2018 a fost procuror general (6 ani) și procuror-șef al DNA (5 ani), funcții care pot reprezenta motive pentru a-i fi acordat gradul profesional aferent Parchetului General.

„Astfel prin faptul că a deținut timp de 11 ani aceste funcții în cadrul PÎCCJ și având în vedere practica constantă anterioară a CSM în cazul procurorilor care au deținut funcții de conducere în PÎCCJ, dar și practica ÎCCJ în materie, doamna procuror a apreciat că îi poate fi recunoscut gradul profesional corespunzător PÎCCJ pentru a aplicare unitară a dispozițiilor legale și pentru a nu se crea situații de discriminare pentru procurorii aflați în aceeași situație”, arată procurorii CSM, în motivarea deciziei din 6 noiembrie.

Însă Secția pentru procurori a apreciat că, potrivit articolului 56 din Legea 303/2004, atunci când un șef de parchet este revocat din funcțiile de conducere, „revine la parchetele de unde provine”.
„Secția pentru procurori observă că această dispoziție legală este una imperativă, formularea folosită nefiind una supletivă, de tipul „pot reveni”. (...) În opinia Secției pentru procurori, dobândirea de iure a unui grad profesional de către un procuror numit într-o funcție de conducere la un parchet ierarhic superior ar fi trebuit stipulată în mod expres de legiuitor. Asfel, în lipsa unei dispoziții normative exprese, calificarea voinței legiuitorului drept o prezumție în acest sens nu are temei”, se mai arată în document.

Potrivit procurorilor, promovarea în funcții de execuție și obținerea unui grad profesional superior cu un caracter permanent „reprezintă un drept câștigat cu caracter definitiv în evoluția carierei profesionale a unui magistrat, spre deosebire de numirea într-o funcție de conducere, care este temporară”. 
„Numirea procurorilor în funcții de conducere în cadrul PÎCCJ/DNA nu trebuie confundată cu o promovare a acestora la unitățile de parchet respective, întrucât legea face distincție între noțiunile de promovare și numire, pentru fiecare în parte fiind prevăzute proceduri distincte. Secția constată că practica recentă a CSM și a ÎCCJ este în sensul respingerii cererilor de recunoaștere a gradului profesional corespunzător PÎCCJ. (...) Astfel că invocarea practicii anterioare de către doamna procuror Laura Codruța Kovesi nu poate fundamenta o soluție de admitere”, mai arată procurorii CSM.

Procurorii CSM au respins, în luna noiembrie, cererea Laurei Codruța Kovesi de a-i fi recunoscut gradul profesional aferent Parchetului General. Procurorul Laura Codruța Kovesi are grad procuror de parchet de tribunal.

După ce a fost revocată din funcția de șef al DNA, procurorul general, Augustin Lazăr, a decis delegarea sa în funcția de procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție începând de 11 iulie 2018.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews