ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Din ce în ce mai mulți oameni de bine mă sfătuiesc amabil, dar insistent, să nu-mi mai exprim pe platourile televiziunilor de știri nedumeririle legate de STS. Pentru că, vezi Doamne, îmi descurajez compatrioții. Și ei nu se vor mai duce în număr mare la vot. Și, în aceste condiții, democrația nu va mai triumfa. Nu mă supun acestor prețioase indicații. Și nici nu cred că numărul românilor care se vor exprima la acest scrutin electoral depinde de atitudinea mea. Voi explica de ce.

În primul rând, de ce nu voi vota? Nu voi vota, întrucât nu mai am nici cea mai mică încredere că votul meu va conta. Că votul meu va fi numărat. Că votul meu va fi numărat corect. Că votul meu nu va fi inversat. Și de ce nu am încredere? Simplu: pentru că, așa cum afirm foarte des, mai ales în ultima vreme, ne numără voturile un serviciu secret. O instituție militarizată. Care, la fel ca orice instituție militarizată, acționează la comandă. Și, în mod straniu, suntem singurul stat din Uniunea Europeană în care nu civilii numără voturile, ci militarii.

În al doilea rând, nu voi vota, invocând prezența STS ca o formă de protest personal, prin care vreau să-mi arăt profunda nemulțumire asupra modului în care au decurs alegerile locale. Aparent, ele s-au desfășurat conform legii. În realitate, dispoziții imperative ale legii au fost grav încălcate. Cum ar fi fost de pildă obligația STS, adică a Serviciului de Telecomicații Speciale de a instala în absolut toate spațiile implicate în procesul de votare sau de numărare a voturilor camere de luat vederi, astfel încât, luni de zile mai încolo, să se poată descoperi cine cu cine s-a întâlnit, care sunt persoanele neautorizate care au pătruns în spațile de depozitare a buletinelor de vot, ce au făcut ele acolo, dacă au fost sau nu inversate voturile. Fără îndeplinire acestei condiții, repet, imperative, astfel cum este ea prevăzută în lege, alegerile trebuiau pur și simplu anulate. Dar nu au fost. Tot STS umblă cu faimoasele tablete. Și a făcut această instituție ce a făcut, încât multe dintre imaginile capturate de aceste tablete și transmise Biroului Electoral Central nu mai corespund în niciun fel – și mă refer în primul rând la număr de voturi și la destinația acestora – cu procesele verbale scrise și semnate.

În al treilea rând, tot STS este responsabil pentru achiziționarea, în condiții dubioase și în ultimul moment, a unui soft prin care urmau să fie repartizate automat – deci în afara înțelegerilor dintre partide – locurile în Consilii, în baza cărora se puteau crea majoritățile. Nici până azi reprezentanții instituției sau cei care îi dirijează nu au dat vreo explicație și nu și-au cerut scuze. Pentru că acest soft nu a funcționat. Și nu am văzut nicio anchetă a Parchetului, pentru că bani publici au fost aruncați pe fereastră.

Binevoitorii la care mă refeream mai sus ridică din umeri și spun că n-ar fi nicio problemă că STS și nu altcineva numără voturile. Pentru că STS este în definitiv o instituție a statului. Așa este. Dar și Penitenciarele sunt instituții ale statului. În numele aceleiași logici, întreb și eu de ce nu ne numără voturile deținuții?

Bomboana pe colivă a pus-o însuși președintele Iohannis zilele trecute. De la mare distanță, cele mai numeroase și mai importante avansări în grad le-a făcut din rândul ofițerilor STS. Oare de ce i-a preferat tocmai pe aceștia? De ce, dintre toate serviciile secrete, la care mai adăugaăm ditamai Armata Română și Ministerul de Interne, a promovat prioritar tocmai STS-ul? Și de ce acum? Taman înaintea alegerilor parlamentare, în urma cărora va fi împărțită cui trebuie pentru următorii ani puterea?

În fine, binevoitorii îmi mai atrag atenția că, făcând aceste afirmații, îi descurajez pe cetățeni, astfel încât se vor prezenta la vot într-un număr mai mic. Cu precizarea că, dacă vor fi în număr mare, lucrurle s-ar putea schimba. Oricum nu vor fi în număr mare. Cu sau fără punctul meu de vedere, eu nu cred că se vor prezenta 50% dintre români la urne. Nici în ruptul capului nu cred. Iar dacă se prezintă prin absurd 100%, tot aia e. Tot STS ne numără voturile. Și tot la comanda cuiva le numără. Așa că, de aceea, eu nu mai votez. Până când nu voi vedea o instituție civilă, cu adevărat civilă, pusă în locul STS.

CorectNews


Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews