ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 29.08 / 20:00 Restricțiile de călătorie ce vor fi adoptate de Ungaria de la 1 septembrie nu vizează tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, nici accesul lucrătorilor transfrontalieri, ci se referă doar la intrarea în Ungaria ca destinație finală a călătoriei, a precizat sâmbătă ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, într-o discuție telefonică inițiată de omologul său român, Bogdan Aurescu.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 29 august 2020, o convorbire telefonică cu omologul său ungar Péter Szijjártó, în continuarea demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe pentru obținerea din partea autorităților ungare a clarificărilor privind informațiile apărute în spațiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat interlocutorului informații privind conținutul exact al măsurilor vizate, insistând asupra luării în considerare a impactului acestora asupra cetățenilor români care tranzitează Ungaria, precum și în privința cetățenilor români – lucrători transfrontalieri. În cadrul discuției a fost obținută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetățenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate.

Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleași condiții și se va face prin aceleași puncte de trecere ale frontierei și pe aceleași culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinație finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autoritățile polițienești de resort din cele două state să mențină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează situația în atenție și va informa cu celeritate asupra oricăror evoluții de interes. Detalii suplimentare vor fi transmise ulterior adoptării formale a deciziilor autorităților ungare.

Condiții de călătorie pentru Ungaria actualizate periodic sunt disponibile la următorul link: http://www.mae.ro/node/51934.

MAE reamintește că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiții de tranzit pentru pasageri:

  • durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

  • persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19;

  • să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării și țara de destinație, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către țara de destinație.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate și publicate pe pagina web a poliției ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă”, se arată într-un comunicat publicat sâmbătă pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe. 
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Gergely Gulyás, șeful de cabinet al primului ministru maghiar, Viktor Orban, a anunțat vineri că Ungaria va reintroduce de la 1 septembrie normele de protecție a frontierelor aplicate în timpul primului val al epidemiei de coronavirus. Cetățenii străini nu vor mai putea intra în Ungaria, iar maghiarii care se întorc din străinătate vor intra în carantină timp de 14 zile, totul pentru a limita creșterea numărului de îmbolnăviri, informează Hirado.hu .

Din cauza evoluției situației epidemiei de coronavirus, guvernul maghiar a decis să revină la normele de protecție a frontierelor aplicate în timpul primului val al epidemiei, a anunțat Gergely Gulyás, șeful biroului premierului, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, ca regulă generală, de la 1 septembrie, un cetățean străin nu va mai putea intra pe teritoriul Ungariei, decât dacă se încadrează într-una dintre categoriile de excepții justificate. Potrivit Mediafax, se exceptează de la această regulă convoaiele militare, unii oameni de afaceri, unele categorii de lucrători transfrontalieri, diplomații și persoanele care tranzitează Ungaria.

„Și ungurii care se întorc din străinătate trebuie să stea în carantină timp de 14 zile sau până când pot prezenta două teste negative la două zile distanță”, a explicat Gergely Gulyás.

Scopul închiderii frontierelor este de a asigura securitatea în țară, astfel încât viața să se poată desfășura pe un făgaș normal, a subliniat el, adăugând că majoritatea infecțiilor sunt de origine străină.

Sâmbătă dimineață se va reuni Grupul de acțiune pentru controlul frontierei, la care vor participa câțiva fruntași ai guvernului maghiar: premierul, ministrul Apărării și ministrul de Interne. 

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe din cadrul Guvernului României a transmis vineri că a solicitat clarificări părții maghiare despre modul în care aceste decizii îi vor afecta pe cetățenii români care călătoresc în Ungaria sau care tranzitează Ungaria, precum și pe lucrătorii transfrontalieri.

„Pe fondul informațiilor apărute în spațiul public referitoare la unele decizii ale Guvernului Ungariei cu privire la adoptarea de noi măsuri pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează ca au fost deja solicitate, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la conținutul deciziilor amintite și impactul acestora asupra cetățenilor români care călătoresc în Ungaria și respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, către alte state europene, precum și în privința cetățenilor români, lucrători transfrontalieri.

În egală măsură, a fost transmisă și solicitarea ca autoritățile române să fie informate cât mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective”, a transmis vineri MAE român într-o precizare publicată pe pagina web a instituției