Sute de protestatari au participat sâmbătă la demonstrații în Berlin și Stuttgart împotriva restricționării libertăților cetățenești în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit DPA, citată de Agerpres

Inițiatorul protestului, Michael Ballweg, a susținut că 5.000 de persoane s-au alăturat protestului săptămânal „non-partizan” din Stuttgart (sud-vestul Germaniei), în creștere față de cele câteva sute în urmă cu o săptămână.

Poliția nu a oferit estimări privind numărul de participanți, dar a informat că adunarea s-a desfășurat fără incidente și că majoritatea demonstranților au respectat o distanță de siguranță între ei.

Organizatorul protestului, Michael Ballweg, a declarat că mișcarea „Querdenken” („gândire dincolo de pereții cutiei” -n.r.) militează pentru restabilirea drepturilor cetățenești fundamentale, precum libertatea de adunare și libertatea religioasă. Deși municipalitatea a interzis inițial protestul, Curtea Constituțională din Germania a anulat decizia. 

În același timp, în capitala Berlin, poliția a transmis că circa 300 de protestatari s-au adunat în Piața Rosa-Luxemburg din centru. Deși poliția aprobase două proteste cu maximum 20 de participanți fiecare, cu 15 minute înainte de începerea demonstrațiilor instituția a atenționat pe Twitter că zona era plină, în încercarea de a-i face pe întârziați să se răzgândească.

Adunările în aer liber, notificate în prealabil, sunt permise la Berlin cu un număr de până la 20 de persoane. Începând de luni, 4 mai, această măsură va fi relaxată, urmând a fi permise adunări cu maximum 50 de persoane. 

În ciuda restricțiilor, în ultimele după-amieze de sâmbătă s-au adunat la Berlin câteva sute de demonstranți, numărul acestora crescând de la un weekend la altul.