ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de protestatari au participat sâmbătă la demonstrații în Berlin și Stuttgart împotriva restricționării libertăților cetățenești în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit DPA, citată de Agerpres

Inițiatorul protestului, Michael Ballweg, a susținut că 5.000 de persoane s-au alăturat protestului săptămânal „non-partizan” din Stuttgart (sud-vestul Germaniei), în creștere față de cele câteva sute în urmă cu o săptămână.

Poliția nu a oferit estimări privind numărul de participanți, dar a informat că adunarea s-a desfășurat fără incidente și că majoritatea demonstranților au respectat o distanță de siguranță între ei.

Organizatorul protestului, Michael Ballweg, a declarat că mișcarea „Querdenken” („gândire dincolo de pereții cutiei” -n.r.) militează pentru restabilirea drepturilor cetățenești fundamentale, precum libertatea de adunare și libertatea religioasă. Deși municipalitatea a interzis inițial protestul, Curtea Constituțională din Germania a anulat decizia. 

În același timp, în capitala Berlin, poliția a transmis că circa 300 de protestatari s-au adunat în Piața Rosa-Luxemburg din centru. Deși poliția aprobase două proteste cu maximum 20 de participanți fiecare, cu 15 minute înainte de începerea demonstrațiilor instituția a atenționat pe Twitter că zona era plină, în încercarea de a-i face pe întârziați să se răzgândească.

Adunările în aer liber, notificate în prealabil, sunt permise la Berlin cu un număr de până la 20 de persoane. Începând de luni, 4 mai, această măsură va fi relaxată, urmând a fi permise adunări cu maximum 50 de persoane. 

În ciuda restricțiilor, în ultimele după-amieze de sâmbătă s-au adunat la Berlin câteva sute de demonstranți, numărul acestora crescând de la un weekend la altul.