ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cu extaz că sumele de bani pentru Ucraina în acest an au crescut cu aproape 7 miliarde de euro față de anul trecut.
 
Până în prezent, Uniunea Europeană a plătit Ucrainei 76 miliarde de euro, din care 20 de miliarde de euro pentru armament. Și asta în timp ce România se milogește pe la ușile Comisiei Europene pentru a primi tranșa a doua de bani din PNRR, de 1,8 miliarde de euro, condiționată de reforme imposibil de aplicat.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat ca o mare victorie un nou sprijin financiar din banii UE pentru Ucraina, de 18 miliarde de euro pentru acest an, din care 10,5 miliarde de euro au fost deja plătite. De la începutul războiului, UE, statele membre și instituțiile financiare europene au pus la dispoziție 76 de miliarde de euro pentru ajutor umanitar, buget de urgență și sprijin militar pentru Ucraina, a transmis Comisia Europeană. 
 
”În 2022, sprijinul oferit sau garantat de bugetul UE s-a ridicat la 11,6 miliarde euro, dintre care 10,4 miliarde euro au fost plătite (inclusiv 7,2 miliarde euro în fonduri de asistență macrofinanciară, 1,8 miliarde euro în împrumuturi și 1,4 miliarde euro în granturi.
 
În plus, UE oferă un pachet de sprijin fără precedent pentru Ucraina de până la 18 miliarde euro pentru 2023, din care 10,5 miliarde euro au fost deja plătite. Datorită acestui fapt, Ucraina poate continua să plătească salariile și pensiile și să mențină serviciile publice esențiale, cum ar fi spitale, școli și locuințe pentru persoane relocate. De asemenea, va asigura stabilitatea macroeconomică și va ajuta la refacerea infrastructurii critice distruse”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Culoare de solidaritate

Comisia Europeană și statele membre ale UE au stabilit, împreună cu Ucraina și Republica Moldova, culoare de solidaritate UE- Ucraina – coridoare esențiale pentru a se asigura că Ucraina poate exporta cereale și alte produse agricole, dar și importa bunurile de care are nevoie, de la ajutor umanitar până la hrana animalelor și îngrășăminte, se mai precizează în comunicat.
 
Potrivit datelor de la autoritățile ucrainene, de la începutul războiului au permis exportul a peste 41 de milioane de tone de produse agricole ucrainene, generând aproximativ 33 de miliarde de euro venituri pentru fermierii și întreprinderile ucrainene.
 
Comisia Europeană a anunțat că a pus la bătaie un miliard de euro pentru extinderea culoarelor solidarității, însă niciun ban nu a ajuns în România, țara cea mai afectată de distrugerea și blocarea infrastructurii de către transporturile ucrainene. Pentru refugiații ucraineni, statele membre au avut la dispoziție 17 miliarde de euro, susține Comisia Europeană, asta în timp ce România a primit doar 100.000 de euro. Totodată, Comisia Europeană a alocat 220 de milioane de euro pentru a acoperi nevoile imediate în sectorul energetic al Ucrainei și a livrat 35 de milioane becuri LED.

Țările sărace, băgate la înaintare

Potrivit Comisiei Europene, singurele state care au făcut echipă comună pentru anchetarea Rusiei pentru crime de război au fost Polonia, Letonia, Estonia, Slovacia, România și Lituania. ” În timp ce continuă să sprijine activitatea și rolul cheie al Curții Penale Internaționale, Comisia a continuat discuțiile cu comunitatea internațională cu privire la diferitele mecanisme pentru urmărirea penală a infracțiunii de agresiune comisă împotriva Ucrainei.
 
Pentru a ajuta la coordonarea colectării probelor, un Centru Internațional pentru Urmărirea Crimei din Agresiunea împotriva Ucrainei, încorporată în echipa comună de anchetă susținută de Eurojust, a fost stabilit cu sprijinul Comisiei la Haga și a început operațiunile. Centrul va sprijini coordonarea investigațiilor și colectarea ulterioară a probelor privind crimele de război comise împotriva Ucrainei”, se mai precizează în comunicatul Comisiei Europene.