ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Dan Barna (USR) a afirmat luni seară, la emisiunea „România 9” de la TVR 1, că pașaportul Covid ar putea deveni obligatoriu, dar se va impune de la sine, prin nevoia oamenilor de a călători, coroborată cu dorința statelor de a-i primi doar pe nou-veniții care nu prezintă risc epidemiologic.

„Se va întâmpla în mod organic, pentru că oamenii vor dori să călătorească și sunt state care pe bună dreptate vor... Și noi ne dorim să nu mai ținem în carantină toți turiștii sau oamenii de afaceri care vin. Dacă oamenii pot să îți dovedească că sunt vaccinați, că au testul făcut, atunci poți să... are o logică. O să vedem până la urmă formula tehnică la care se va ajunge, dar ideea este să ne adaptăm la această pandemie tocmai prin aceste instrumente în care cei care și-au asumat vaccinarea sau cei care au și test și vaccinare pot să vină”, a opinat Dan Barna.

Președintele USR nu știe - sau se face că nu știe - că libertatea de circulație în interiorul Uniunii Europene este garantată prin tratatul de bază pentru toți cetățenii statelor membre, în baza cărții de identitate care atestă cetățenia, iar nu în baza unui card sau pașaport de sănătate care să ateste vaccinarea. Împărțirea cetățenilor europeni cu drepturi depline în vaccinați și nevaccinați, cu respectarea dreptului la liberă circulație doar pentru una dintre aceste categorii, ar echivala cu o gravă discriminare, împotriva căreia s-a pronunțat recent chiar Consiliul Europei. Practic, cetățenii europeni ar fi nevoiți să își cumpere prin vaccinare sau testare Covid dreptul de a circula liber în statele Uniunii, la fel cum își plăteau înainte-vreme viza Schengen.

Dan Barna nu s-a referit doar la pașapoartele de vaccinare, ci a făcut considerații disprețuitoare la adresa celor care au protestat împotriva obligativității vaccinării, inducând ideea falsă că aceștia ar fi oameni care nu cred în știință: „în orice societate există o componentă care crede că cu ceai de mușețel repari fractura de genunchi”. 

Președintele USR a făcut o eroare de logică, din intenție sau din prostie, pentru că cei care au protestat în mai multe orașe ale țării nu contestau vaccinarea ca remediu științific, ci caracterul obligatoriu al unui astfel de tratament pentru toate grupele de vârstă, în condițiile în care nu toate organismele reacționează la fel și fiecare are dreptul să ia propria decizie informată pentru corpul său.