ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri seară, la Digi 24 că, potrivit contractelor încheiate de Comisia Europeană, România ar trebui să primească anul acesta alte 19 milioane de doze de vaccin anti-COVID, el arătând că așteaptă cu ”optimism moderat” negocierile dintre Comisie și producători, scrie Știripesurse.
 
”Noi ne aflăm într-o situație dificilă, trebuie să recunosc acest lucru. (...) În luna mai a anului 2021, Guvernul României sub semnătura doamnei Mihăilă și a primului ministru de la acea vreme, domnul Cîțu, s-au angajat să cumpere 39 de milioane de doze de vaccin de la compania Pfizer în valoare de aproape 800 de milioane de euro. Asta e situația pe care am găsit-o la Ministerul Sănătății, iar ea se adaugă unei alte comenzi asemănătoare, făcută cu două luni înainte, de cel care a precedat-o pe doamna Mihăilă. (...) Nu cred că nefolosirea vaccinurilor în acest moment este cauzată de Ministerul Sănătății sau de politicile pe care le-am promovat noi”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.

„Poziția mea și a noastră la discuțiile cu Comisia Europeană a fost clară: nu putem achiziționa cu sute de milioane de euro produse pe care urmează să le aruncăm pentru că nu există interes pentru ele. Trebuie să găsim o soluție, sigur că soluția este totdeauna una negociată. În momentul de față negocierea se desfășoară între semnatarii contractului, adică Comisia Europeană, nu România (...) Aștept să vedem cum se vor soluționa, care vor fi progresele, este o discuție cu o anumită confidențialitate, în condițiile în care și contractele inițiale au fost confidențiale.”, a adăugat ministrul Sănătății.