ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oamenii de știință avertizează acum populația în privința consumului de ouă, care ar putea provoca cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, relatează Planet Today.
 
Potrivit unui nou studiu, un nutrient care se găsește în ouă crește riscul de coagulare a sângelui, rapoartează Express.co.uk.
 
Studiul realizat de Cleveland Clinic, a sugerat că colina, găsită în ouă, ar putea face sângele mai predispus la coagulare.
 
Colina este uneori vândută în suplimentele alimentare fără prescripție medicală. Este considerat un nutrient esențial care este recomandat pe scară largă pentru o sănătate optimă.
 
Potrivit Medical News Today, acesta susține diverse funcții corporale, inclusiv creșterea celulară și metabolismul.

Organismul produce o parte din colină, dar majoritatea provine din surse alimentare. Cercetătorii au descoperit că, totuși, consumul nutrientului în concentrații mari ar putea duce la producerea de cheaguri.
 
Aceștia au sugerat că bacteriile din intestine ar putea interacționa cu colina pentru a produce un compus care încurajează trombocitele din sânge să se aglomereze, formând astfel un cheag de sânge.
 
Echipa a observat că prin interacțiunea cu bacteriile intestinale, colina a produs o substanță numită TMAO.
 
Substanța, care înseamnă N-oxid de trimetilamină, este produsă atunci când bacteriile intestinale descompun o serie de nutrienți alimentari. Pentru studiul lor intervențional, cercetătorii au furnizat suplimente orale de colină unor vegetarieni sănătoși și omnivori. Ambele grupuri au prezentat o creștere de 10 ori a nivelurilor plasmatice de TMAO după suplimentarea cu colină.
 
Ei au observat, de asemenea, o creștere a reactivității plachetare, un factor de risc pentru evenimentele trombotice.
 
Potrivit autorului principal al studiului, această substanță a fost asociată cu un risc crescut de formare de cheaguri de sânge, atac de cord și accident vascular cerebral în studii anterioare. Nivelurile ridicate ale substanței în sânge au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Deși riscul de coagulare a sângelui a crescut la om, acesta ar putea fi minimizat prin consumul de aspirină în doze mici, au declarat cercetătorii.
 
Deși medicamentul a reușit să reducă riscul de coagulare, totuși, nu a eliminat complet riscul. Este demn de remarcat faptul că concentrațiile de colină găsite în alimente sunt în general sigure, dar consumul de suplimente cu colină ar putea prezenta riscuri pentru sănătate.
 
Cercetătorii studiului, doctorul Stanley L. Hazen de la Clinica Cleveland din Ohio, a declarat: "Dacă nu vă este prescris de medic, evitați suplimentele cu colină". Alte obiceiuri alimentare care pot crește riscul de coagulare a sângelui includ deshidratarea, deoarece aceasta determină îngroșarea sângelui. Atunci când organismul este lipsit de lichide, vasele de sânge se pot îngusta și ele, un alt factor de risc cunoscut pentru formarea cheagurilor.