ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Active News urează La Mulți Ani Academiei Române cu ocazia împlinirii a 155 ani de la înființare în Adunarea Generală și a 150 de ani de la nașterea părintelui istoriei, Nicolae Iorga.

Cu ocazia serbării vârstei semnificative a celei mai importante instituții culturale din România, Președintele Academiei și-a adus contribuția sa de istoric, de a spune un NU în calea uitării, continuând să îndemne poporul român la cunoaștere întru adevăr și la neuitare, în scopul omagierii celui care a spus că "Este vorba de un popor care prin strămoșii săi își are rădăcini de patru ori milenare, aceasta este mândria și aceasta este puterea noastră", (Nicolae Iorga). 

Glasul istoricilor ar trebui să reprezinte pentru noi cel mai important pilon al statului, îndemnurile pe care istoricii le dăruiesc poporului constituie unul dintre cele mai puternice bastioane ale culturii, continuității și tradiției. Nicolae Iorga era numit de către Andrei Pippidi drept "Părintele istoriei române, căci cu el s-a început o nouă eră în istoriografia românească și prin mișcarea ce a produs-o, poate o eră nouă și în viața poporului român", urmând ca, Ioan Aurel Pop să întărească, cu ocazia sesiunii omagiale, calitățile marelui om de cultură.

Prezentăm o parte din Comunicatul de presă al Academiei din 30 martie 2021: 

"Evenimentul dedicat evocării savantului român va fi deschis de alocuțiunea acad. IoanAurel Pop, președintele Academiei Române, ce evidențiază calitățile excepționale de enciclopedist ale profesorului Nicolae Iorga. Rememorând întreaga sa contribuție la viața culturală și politică a României, acad. Ioan-Aurel Pop consideră că „Nicolae Iorga face parte, indiscutabil, din generația făuritorilor României întregite și de afirmare europeană".

În cadrul evenimentului, Președintele Academiei Române a declarat astfel:

"Iorga a creat și condus reviste, de la 'Sămănătorul' și 'Neamul Românesc', până la revista istorică 'Revue historique du Sud-Est européen', buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice. A creat mișcări ca sămănătorismul, instituții, de la Școala Română din Paris și Casa Română din Veneția, la Universitatea Populară de la Vălenii de Munte. Toate acestea le-a făcut până a devenit el însuși o instituție. Viața și opera sa l-au determinat pe un critic destul de sever, pomenit deja de mine, George Călinescu, să-l declare, totuși, drept 'Voltaire al României', ceea ce nu este deloc măgulitor, ci este realist și concordant cu adevărul. Iorga a fost un om a cărui vigoare n-a fost niciodată depășită în profesiunea de istoric. Dincolo de contingent și de cotidian, opera lui Nicolae Iorga străbate timpul, adică demonstrează la modul sublim, cum spuneau anticii, că arta este lungă, iar viața este scurtă - 'Ars longa, vita brevis' ", potrivit agerpres.