ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a anunțat, vineri, că, în premieră, Ziua Armatei Române va fi marcată în Federația Rusă, prin inaugurarea în zona Volgograd a unui cimitir pentru soldații români morți în Al Doilea Război Mondial. 
 
Astfel, ministrul a confirmat informația anunțată în premieră, de ActiveNews, pe 26 septembrie.

Întrebat despre relațiile româno-ruse, Dușa a spus că nu există vreo relație militară între cele două țări.

"Din punct de vedere militar nu avem nicio relație. Am găsit înțelegere să avem acces la mormintele eroilor români, ale militarilor care au decedat în Rusia și există un acord privind gestionarea monumentelor. În premieră, pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, vom inaugura un cimitir al militarilor români decedați pe teritoriul Rusiei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Am și investit vreo 680.000 de lei în amenajarea acestui monument și pe 25 octombrie vom inaugura acest monument. O delegație a Ministerului Apărării și de la Ministerul de Externe va participa la această festivitate. Inaugurarea va avea loc în localitatea Rososka din regiunea Volgograd', a menționat Mircea Dușa, citat de Agerpres.

România este singurul stat participant la Campania din Est care nu a reamenajat un cimitir de război pentru militarii căzuți în luptă la Stalingrad, Cotul Donului și în Stepa Calmucă.

Conform bazei de date a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, pe teritorul Rusiei au murit în cel de-Al Doilea Război Mondial 22.677 militari români, dintre care 6.525 în campanie și 16.152 în prizonierat.
 
Osemintele lor se află în 418 locuri de înhumare.