ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Eliminarea CEC Bank de pe traseul plăților taxelor pentru pașapoarte a lăsat în aer multe persoane care n-au auzit de internet banking ori viramente bancare. 

De azi, plata în numerar a taxelor pentru emiterea și eliberarea pașaportului nu se mai face prin casieriile CEC Bank. Măsura face parte din pachetul legilor debirocratizării lansat de Guvern iar cei interesați de înnoirea documentului sau obținerea primului pașaport pot plăti pentru aceste servicii prin internet banking, prin virament de la orice bancă unde au deschis un cont sau prin numerar  la casieriile unităților Trezoreriei Statului sau casieriile instituțiilor prefectului și prin mandat poștal. 

În teorie sună frumos, practica face însă probleme. În primul rând, acestea au fost de informare. Cei care n-au aflat că taxele nu se mai plătesc la CEC (ieri s-a anunțat) au plecat azi val-vârtej spre un oficiu poștal, o trezorerie sau o banca pentru virament-cazurile cu internet-banking la purtător sunt reduse numeric. Derută, grabă, nervi pentru că mulți se învoiseră de la serviciu un timp limitat. De ce nu s-a lăsat și CEC-ul printre locațiile unde se plătesc mai nou taxele, măcar temporar?

În al doilea rând, debirocratizarea costă. Dacă la CEC sau trezorerie e gratis depunerea de numerar în contul taxelor de pașaport, mandatul poștal costă 10 lei (la valori între 200 și 500 lei) iar un virament bancar mai scoate din buzunar câțiva lei. Cine vrea să nu plătească suplimentar față de cei 261 lei taxa de emitere și 22 lei taxa de eliberare a pașaportului trebuie să meargă la sucursalele trezoreriei (puține la număr) sau la prefecturț. Adică multă alergătură, spre deosebire de situația anterioară când sucursalele CEC erau mult mai bine distribuite prin teritoriu.