Statele UE, inclusiv România, au primit de la Comisia Europeană dreptul de a restricționa vânzările de terenuri agricole către investitori străini. 

Cele mai recente statistici arată că firmele cu capital extern dețin 40% din suprafața arabilă a țării noastre, adică aproximativ 5,3 milioane de hectare.
 
Specialiștii CE au publicat un ghid menit să ajute statele membre să-și protejeze terenurile agricole de amenințări, cum ar fi speculații excesive ale prețurilor și concentrarea proprietății. Potrivit acestui ghid, publicat săptămâna trecută, statele din Uniune au dreptul să restricționeze vânzările de terenuri agricole pentru a prezerva comunitățile agricole și pentru a promova o agricultură sustenabilă, dar cu condiția respectării reglementărilor UE, în special cele legate de mișcarea liberă a capitalului.
 
După ce, în 2015, CE a lansat proceduri de infringement împotriva statelor membre care au discriminat investitorii din alte țări UE și au creat restricții disproporționate la investițiile transfrontaliere, în ghidul recent publicat, oficialii CE au venit cu precizări referitoare la ce pot face statele membre pentru a reglementa vânzarea terenurilor agricole, pe baza jurisprudenței Curții Europene de Justiție (CEJ). 
 
Totuși, legislația UE nu permite restricții discriminatoare, cum ar fi cerințele generale de rezidență ca o precondiție pentru achiziționarea terenului.
Restricțiile disproporționate asupra investițiilor transfrontaliere sunt de asemenea ilegale. Pe baza jurisprudenței, în special este disproporționat să interzici companiilor să cumpere teren și să ceri calificări în domeniul agricol ca o precondiție pentru achiziționarea terenului.
 
O altă decizie a CE de săptămâna trecută se referă la includerea a cinci state, printre care și România, pe lista celor care pot crește suma plătită în avans fermierilor afectați de condițiile climatice dificile din prima jumătate a acestui an.
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews