ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele UE, inclusiv România, au primit de la Comisia Europeană dreptul de a restricționa vânzările de terenuri agricole către investitori străini. 

Cele mai recente statistici arată că firmele cu capital extern dețin 40% din suprafața arabilă a țării noastre, adică aproximativ 5,3 milioane de hectare.
 
Specialiștii CE au publicat un ghid menit să ajute statele membre să-și protejeze terenurile agricole de amenințări, cum ar fi speculații excesive ale prețurilor și concentrarea proprietății. Potrivit acestui ghid, publicat săptămâna trecută, statele din Uniune au dreptul să restricționeze vânzările de terenuri agricole pentru a prezerva comunitățile agricole și pentru a promova o agricultură sustenabilă, dar cu condiția respectării reglementărilor UE, în special cele legate de mișcarea liberă a capitalului.
 
După ce, în 2015, CE a lansat proceduri de infringement împotriva statelor membre care au discriminat investitorii din alte țări UE și au creat restricții disproporționate la investițiile transfrontaliere, în ghidul recent publicat, oficialii CE au venit cu precizări referitoare la ce pot face statele membre pentru a reglementa vânzarea terenurilor agricole, pe baza jurisprudenței Curții Europene de Justiție (CEJ). 
 
Totuși, legislația UE nu permite restricții discriminatoare, cum ar fi cerințele generale de rezidență ca o precondiție pentru achiziționarea terenului.
Restricțiile disproporționate asupra investițiilor transfrontaliere sunt de asemenea ilegale. Pe baza jurisprudenței, în special este disproporționat să interzici companiilor să cumpere teren și să ceri calificări în domeniul agricol ca o precondiție pentru achiziționarea terenului.
 
O altă decizie a CE de săptămâna trecută se referă la includerea a cinci state, printre care și România, pe lista celor care pot crește suma plătită în avans fermierilor afectați de condițiile climatice dificile din prima jumătate a acestui an.