ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful OMV susține că România a adoptat prea târziu legea offshore, motiv pentru care decizia de investiție în Marea Neagră a fost amânată pentru anul viitor. Grupul austriac trebuie mai întâi să evalueze condițiile pentru ceea ce șeful OMV a numit "investiții de miliarde de euro”, acesta declarând și că grupul pe care îl reprezintă este „foarte îngrijorat din cauza faptului că există restricții la vânzarea gazelor”.

Directorul OMV, Rainer Seele, a anunțat că amână pentru anul viitor decizia de a exploata gazele din Marea Neagră, după ce Parlamentul a aprobat legea offshore. "Nu putem lua decizia finală de investiție la Petrom în acest trimestru, așa cum planificasem”, a declarant directorul general al OMV, citat de Reuters.

El a adăugat că grupul austriac trebuie mai întâi să evalueze condițiile pentru ceea ce a numit "investiții de miliarde de euro”. Decizia finală de investiție va fi luată anul viitor. OMV este asociată în explorarea blocului Neptun cu compania americană ExxonMobil. Parlamentul a votat miercuri legea offshore, dar Rainer Seele a spus pentru Reuters că votul a venit prea târziu. 

„Suntem foarte îngrijorați din cauza faptului că există restricții la vânzarea gazelor”, a mai spus șeful OMV. Cel mai probabil, el s-a referit la o prevedere din legea offshore, care există însă și în legea energiei, care spune că minimum 50% din cantitatea totală de gaze extrase din Marea Neagră trebuie tranzacționată pe piața internă din România. În 2012, OMV și ExxonMobil au anunțat că au descoperit 1,5-3 miliarde de metri cubi de rezerve de gaze prin sonda Domino-1 situată la aproximativ 170 de kilometri de țărmul românesc.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri proiectul legii offshore, cu 170 de voturi „pentru”, 3 voturi împotrivă și o abținere. Este legea cu cea mai mare miză financiară din istoria țării penru că reglementează extracția de hidrocarburi de pe platoul românesc al Mării Negre. În joc sunt sume de miliarde de euro, bani pe care statul român urmează să-i încaseze în următorii 30 de ani. Ministerul de Finanțe estimează că România ar putea obține de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră 5 miliarde de dolari de pe urma redevențelor, 4,5 miliarde de dolari în urma impozitului pe profit și 4,3 miliarde de dolari ce rezultă din impozitul suplimentar. În total vor fi 13,8 miliarde de dolari.