ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Magistrații Curții de Apel București au constatat marți că Roxana Wring, fost lider al USR București, a fost colaborator al Securității.

„Constată calitatea pârâtei de colaborator al Securității. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Curtea de Apel București", se precizează în minuta deciziei, relatează Agerpres.
 
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a deschis un proces la Curtea de Apel București, în care solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securității în cazul Roxanei Wring.

Pe 9 octombrie 2019, Roxana Wring anunța că demisionează din USR, după ce a fost acuzată că a colaborat cu Securitatea, menționând că va reveni în partid după o decizie definitivă și irevocabilă a Justiției prin care să se arate că nu a făcut poliție politică.

Wring declara că a lucrat doi ani la Oficiul Național de Turism (ONT) în perioada 1977 - 1979, unde a întocmit raportări și procese verbale, însă susținea că nu a semnat niciodată nimic în fața unui ofițer al Securității."Imediat după terminarea facultății, la vârsta de 22 de ani, m-am angajat la ONT. Am lucrat acolo doi ani, între septembrie 1977 și noiembrie 1979. Am întocmit raportări și procese verbale pe care, la vârsta respectivă, le-am considerat a fi parte din birocrația stufoasă și inutilă a serviciului. Nu am semnat niciodată nimic în fața unui ofițer al Securității despre care să știu că ocupă o astfel de funcție. Bănuiam că directorul ONT are legături cu Securitatea, dar niciodată nu am avut o certitudine în acest sens. În 1979 m-am căsătorit cu un cetățean britanic și am solicitat acordul pentru a mă stabili împreună cu el în străinătate. După solicitări repetate, după ce mi s-a interzis să mai ghidez grupuri de turiști, după ce am fost nevoită să demisionez de la ONT, după o respingere nemotivată din partea statului și după un an de nopți nedormite, am primit acceptul de a părăsi România", preciza Wring.

Ea spunea că a fost surprinsă să vadă că are și dosar de rețea.

„Tind să cred acum, după tot ce am trăit și am văzut, că era o practică a Securității de a-și da girul și de a-i 'încadra' birocratic pe toți cei care lucrau în ONT, probabil în special cei care lucrau cu turiști străini. Dosarul l-am cerut în vara acestui an, tocmai pentru că apăruseră acuzații pe care le consideram aberante și pe care am vrut să le demontez. Nu am avut timp să consult dosarele în detaliu. Doar am văzut că am dosar de urmărire și dosar de rețea", mai preciza Wring.