ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CEDO a dat publicității, marți, hotărârea pilot pentru România în privința condițiilor din închisorile din țara noastră. Conform deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului,  condițiile de detenție din penitenciarele din România contravin Convenției Europene pentru Drepturile Omului și arată o disfuncționalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, scrie News.ro.

România are la dispoziție șase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situației din închisori.

CEDO a decis că România trebuie să plătească, în total, 16.000 de euro despăgubiri morale și 1.850 de euro cheltuieli de judecată, după ce instanța europeană a fost sesizată de Daniel Arpad Rezmiveș, Laviniu Moșmonea, Marius Mavroian și Iosif Gazsi în legătură cu condițiile din închisorile din România.

Magistrații CEDO însărcinați cu dosarul au decis, în unanimitate că România a încălcat Articolul 3 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, ce interzice tratamentele inumane sau degradante. Reclamanții s-au plâns, printre altele, de supraaglomerarea din celule, de insuficiența instalațiilor sanitare și de lipsa de igienă, de calitatea scăzută a hranei, de șobolani și insecte în celule.

CEDO a criticat, în hotărârea pilot, condițiile din închisorile românești, dar a făcut și recomandări pentru reducerea aglomerării, oferind sugestia de a face modificări în Codul Penal:

-de a dezincriminaliza anumite infracțiuni -anumite țări au luat decizia de a înlocui pedepsele pentru consum de droguri și conducere în stare de ebrietate cu sancțiunile administrative, spune CEDO, 

- de a oferi pedepse cu închisoarea individualizate, ținând cont de nevoi și de proporții, 

- de a favoriza medierea și încercarea de împăcare cu victimele, 

- de a prevede suficiente măsuri alternative detenției provizorii, de a prevedea pedepse cu suspendare

- de a înlocui, pentru anumite infracțiuni, pedepsele cu închisoarea cu sancțiuni și muncă în folosul comunității, despăgubirea victimei și supravegherea electronică. 

- de a prevede suficiente tipuri de sancțiuni pentru a nu mai exista întoarcerea automată în închisoare când se încalcă unele condiții ale eliberării. 

- de a crește procentajul eliberărilor anticipate din închisoare