ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O tragedie similară cu cea de la Caracal a ajuns pe masa magistraților Curții de Justiție a UE, care au decis obligativitatea localizării apelantului 112 cu ajutorul întreprinderilor de telecomunicații, care trebuie să furnizeze gratuit informațiile.  CJUE a dat acest verdict chiar joi, 5 august, după moartea în Lituania, în anul 2013, a unei fete în vârstă de 17 ani, care a fost răpită, violată și arsă de vie în portbagajul unei mașini.

Companiile din sectorul telecomunicațiilor trebuie să transmită gratuit serviciilor de urgență contactate prin numărul 112 informațiile de localizare a apelantului, chiar dacă telefonul acestuia nu are cartelă SIM, a decis joi justiția europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ca și în cazul de la Caracal, și tânăra din Lituania apelase de vreo zece ori de pe telefonul său mobil la numărul 112 pentru a cere ajutor, dar nu a putut fi localizată.

Rudele fetei au sesizat justiția europeană, acuzând Lituania că nu a pus corect în practică o directivă europeană din anul 2002. Această directivă prevede că statele membre trebuie să vegheze ca societățile din sectorul telecomunicațiilor să pună gratuit la dispoziția autorității care gestionează apelurile la 112 informațiile ce privesc localizarea apelantului imediat ce apelul parvine respectivei autorități.
Hotărîrea CJUE a fost pronunțată la solicitarea Vilniaus apygardos administracinis teismas (Tribunalul Administrativ Regional din Vilnius) care ceruse CJUE să stabilească dacă Directiva privind serviciul universal impune statelor membre obligația de a asigura punerea la dispoziție a datelor privind locația, chiar dacă apelul este efectuat de pe un telefon mobil neechipat cu o cartela SIM, si daca statele membre dispun de o marja de apreciere la definirea criteriilor de acuratete si fiabilitate ale informatiilor privind localizarea apelantului la „112” care le permite limitarea acestora la identificarea statiei de baza care a preluat apelul.
În prezent, conform asociației numărului european de urgență (EENA), în opt state ale UE numărul 112 nu poate fi apelat fără o cartelă SIM. Această decizie datează dintr-o perioadă în care li se dădeau copiilor mici telefoane vechi pentru a se juca, dar de pe care putea fi apelat numărul 112, ceea ce a condus la un val de apeluri inoportune la 112. Prin urmare, unele țări au decis să nu mai facă accesibil numărul 112 fără cartelă SIM.