O tragedie similară cu cea de la Caracal a ajuns pe masa magistraților Curții de Justiție a UE, care au decis obligativitatea localizării apelantului 112 cu ajutorul întreprinderilor de telecomunicații, care trebuie să furnizeze gratuit informațiile.  CJUE a dat acest verdict chiar joi, 5 august, după moartea în Lituania, în anul 2013, a unei fete în vârstă de 17 ani, care a fost răpită, violată și arsă de vie în portbagajul unei mașini.

Companiile din sectorul telecomunicațiilor trebuie să transmită gratuit serviciilor de urgență contactate prin numărul 112 informațiile de localizare a apelantului, chiar dacă telefonul acestuia nu are cartelă SIM, a decis joi justiția europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ca și în cazul de la Caracal, și tânăra din Lituania apelase de vreo zece ori de pe telefonul său mobil la numărul 112 pentru a cere ajutor, dar nu a putut fi localizată.

Rudele fetei au sesizat justiția europeană, acuzând Lituania că nu a pus corect în practică o directivă europeană din anul 2002. Această directivă prevede că statele membre trebuie să vegheze ca societățile din sectorul telecomunicațiilor să pună gratuit la dispoziția autorității care gestionează apelurile la 112 informațiile ce privesc localizarea apelantului imediat ce apelul parvine respectivei autorități.
Hotărîrea CJUE a fost pronunțată la solicitarea Vilniaus apygardos administracinis teismas (Tribunalul Administrativ Regional din Vilnius) care ceruse CJUE să stabilească dacă Directiva privind serviciul universal impune statelor membre obligația de a asigura punerea la dispoziție a datelor privind locația, chiar dacă apelul este efectuat de pe un telefon mobil neechipat cu o cartela SIM, si daca statele membre dispun de o marja de apreciere la definirea criteriilor de acuratete si fiabilitate ale informatiilor privind localizarea apelantului la „112” care le permite limitarea acestora la identificarea statiei de baza care a preluat apelul.
În prezent, conform asociației numărului european de urgență (EENA), în opt state ale UE numărul 112 nu poate fi apelat fără o cartelă SIM. Această decizie datează dintr-o perioadă în care li se dădeau copiilor mici telefoane vechi pentru a se juca, dar de pe care putea fi apelat numărul 112, ceea ce a condus la un val de apeluri inoportune la 112. Prin urmare, unele țări au decis să nu mai facă accesibil numărul 112 fără cartelă SIM.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews