ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că marți, 26 ianuarie, a fost judecat recursul în cazul românului condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia pentru trafic de droguri. Conform comunicatului MAE, instanța din Malaezia a confirmat menținerea pedepsei capitale în cazul lui Ionuț Gologan.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul lui Ionuț Gologan, condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia, pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiție a Malaeziei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz, precizează comunicatul MAE publicat pe site-ul instituției. 

Avocații lui Ionuț Gologan urmează să depună o cerere de grațiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta. Conform procedurilor din această țară, cererea va fi analizată de o Comisie de Grațiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentința nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluționată cererea de grațiere, iar acest demers poate fi de durată.

De asemenea, MAE informează că legislația malaeziană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. 
 
Autoritățile malaeziene au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situația fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viață al unui cetățean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituțională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenție deosebită, cazul a fost și rămâne o prioritate pentru autoritățile române.

Ionuț Gologan a fost arestat în 2013 pe un aeroport din Malaezia. Românul a fost judecat și condamnat la moarte prin spânzurare, însă, deși urma ca pedepsa să fie pusă în aplicare în vara trecută, avocații săi au facut apel și au mai câștigat câteva luni.