ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pădurarii vor primi arme pentru a se putea apăra. Decizia vine după ce silvicultorii au negociat, marți, în Camera Deputaților, statutul pădurarului, în urma cazului din Maramureș, când un pădurar a fost ucis de hoții de lemne, anunță Antena3. 

Un factor important care a dus la această modificare legislativă este pericolul uriaș la care se expun, în condițiile în care, începând cu anul 2014 și până în prezent, au fost înregistrate 185 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic.

Un nou statut ar putea rezolva problema armelor, pentru că Romsilva are 10.000 de arme, însă nu le poate împărți acestor oameni, pentru că acest lucru este contrar legii, care reglementează portul de armă în România.

Proiectul statutului personalului silvic conține prevederi care îi va ajuta pe pădurari să se apere mai eficient în fața hoților de lemne și a braconierilor, fiind introduse măsuri de întărire a autorității, dotare cu armament de serviciu și alte mijloace tehnice de apărare.

Silviu Geană, președintele Federației Silva, a declarat că sindicaliștii din silvicultură își doresc protejarea personalului silvic, mai ales în activitatea de pază a pădurilor:

„Referitor la statutul personalului silvic, ne dorim o minimă protecție pentru personalul silvic care să fie asigurată prin dotarea obligatorie cu armament de serviciu, armament letal sau neletal, în funcție de complexitatea activității de pază, dotarea personalului silvic cu uniformă de serviciu, cu mijloace de comunicație și de apărare adecvată, cu mijloace de transport, asigurarea unei salarizări decente pentru personalul silvic”, a spus liderul de sindicat.
El a atras atenția asupra faptului că pădurarii gestionează suprafețe de 500, 700, 1.000-1.500 de hectare cât are un canton pe un salariu de 2.200-2.400 de lei. 

De asemenea, Geană a exprimat doleanța silvicultorilor de a fi redusă vârsta de pensionare pentru personalul silvic angrenat în activitatea de pază a pădurilor, pentru că la 63, 65 de ani pădurarii nu mai pot face față efectiv activității de pază. ”Gândiți-vă ce s-a întâmplat cu colegul nostru în 16 octombrie la Direcția Silvică Maramureș. Un bărbat de 1,9 metri, sportiv de profesie, la vârsta de 30 de ani a fost omorât de hoții de lemne. Numărul de silvicultori care și-au pierdut viața sunt șase în ultimii ani", a afirmat președintele Federației Silva.

În urmă cu două săptămâni, pădurarul Liviu Pop din Maramureș a fost ucis cu propria lui pușcă de către hoții de lemne.