Masca rămâne obligatorie pe stradă, în toată România. Este o decizie definitivă a Instanței, emisă cu foarte puțin timp în urmă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul făcut de Departamentul pentru Situații de Urgență la hotărârea luată de către Curtea de Apel București în urmă cu aproximativ două săptămâni. 

„Admite recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situații de Urgență împotriva sentinței Curții de Apel București”, se arată în decizia ICCJ. ICCJ a decis casarea în parte a sentinței anterioare și a admis excepția lipsei de interes a cererii completatoare, invocată din oficiu.

Este vorba despre o acțiune formulată de avocata Minodora Ion, care a contestat punctul 15 din Ordinul DSU potrivit căruia cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție inclusiv în spațiile publice deschise.
 
Primul termen a fost la Curtea de Apel, unde avocata a și obținut anularea parțială a ordinului Direcției pentru Situații de Urgență care se referea chiar la această obligativitate a purtării măștii de protecție în spații deschise. Însă, la momentul acela, decizia nu a fost definitivă. 

Astfel, Departamentul pentru Situații de Urgență a contestat această hotărâre, iar marți, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dreptate Departamentului pentru Situații de Urgență. 

Cu alte cuvinte, masca rămâne obligatorie în toate spațiile publice deschise. Nerespectarea acestei legi atrage după sine o amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.