ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Tribunalul Administrativ din Praga a declarat joi ilegale limitările decise ca urmare a pandemiei de coronavirus, Guvernul ceh a abolit în decurs de câteva ore toate îngrădirile libertății de mișcare, inclusiv îngrădirea călătoriilor în străinătate, care însă nu pot fi efectuate în țările ce au impus ele însele restricții în acest sens, informează luni Deutche Welle. Totodată, un reprezentant al Guvernului a atacat cu apel decizia judecătorească. Starea de necesitate ar putea dura în Cehia până pe 25 mai.

Tribunalul Administrativ din Praga a declarat joia trecută drept ilegale ordonanțele anti-coronavirus emise de ministrul Sănătății. Două dintre acestea îngrădeau libertatea de mișcare, alte două comerțul cu amănuntul.

Îngrădirea drepturilor fundamentale poate fi decisă doar de Guvern în consonanță cu legea pentru perioadele de criză, a argumentat joi judecătorul Štěpán Výborný, președintele completului de judecată. El a acordat Guvernului timp până luni să-și pună deciziile în acord cu legea, mai informează și Euractiv.com.

Cabinetul premierului Andrej Babiš a decretat starea de urgență pe 12 martie, pentru o perioadă de 30 de zile. Ulterior, Parlamentul a prelungit starea de urgență până la sfârșitul lunii aprilie și a ordonat îngrădiri în baza legii pentru perioadele de criză.

Însă Guvernul a revenit asupra bazei legale a acestor restricții, mutând-o în domeniul legislației sanitare. Astfel, ministrul Sănătății, Adam Vojtěch, a repus în vigoare îngrădirile adoptate inițial pe legea crizei, în baza legii de protecție a sănătății publice.
 
Motivul pentru care Guvernul Cehiei ar fi schimbat temeiul legal al adoptării măsurilor restrictive, din baza legii pentru perioadele de criză în baza legii de protecție a sănătății publice, pare a fi faptul că prima lege, spre deosebire de a doua, ar fi permis cetățenilor să solicite legal daune statului pentru prejudiciul cauzat, informează Extra.cz.

Ondřej Dostál, expert în legislația Sănătății, cel care a dat cu succes în judecată Guvernul, s-a declarat satisfăcut de sentința judecătorilor. 

„Din perspectiva statului de drept democratic am avansat iarăși câțiva pași”, a declarat el în cadrul unui interviu oferit revistei economice Hospodářské noviny. „A fost vorba de o șmecherie a guvernanților, care, evident, au vrut să evite plata unor despăgubiri”, a opinat juristul.

„Guvernul a părăsit tărâmul relativ sigur pe care îl oferă pentru îngrădiri legea privind perioadele de criză și a ales, riscant, legea pentru protecția sănătății drept bază juridică pentru aceleași îngrădiri. Instanța nu a acceptat acest lucru, ceea ce nu este deloc surprinzător”, a explicat, pentru DW, renumitul avocat ceh Tomáš Sokol, fost ministru de Interne între anii 1990-1992. 

„Este o sentință foarte importantă, care îi arată executivului că trebuie să respecte legea și în vremuri de criză. Dar nu m-aș mira ca Babiš să încerce să o pună sub semnul întrebării”, a opinat jurnalistul Petr Janyška, fost ambasador al Cehiei la Paris.

Într-adevăr, Guvernul Babiš nu s-a mulțumit să aplice decizia Tribunalului Administrativ din Praga. Ministrul Sănătății, Vojtěch, a anunțat că a făcut apel. 

Vinerea trecută, Guvernul a decis să ceară Parlamentului o prelungire a stării de necesitate până pe 25 mai. În acea zi vor expira aproape toate îngrădirile decise pe fundalul pandemiei, cu două săptămâni mai devreme decât se stabilise în urmă cu 10 zile.