ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creștere cu 66 % a sumelor alocare Apărării față de anul în curs, transmite agenția EFE, potrivit Știripesurse.

Astfel, în contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăși pentru prima dată pe cele sociale.
 
Pentru acestea din urmă sunt prevăzute 7,5 trilioane de ruble (84,3 miliarde de dolari), în timp ce Apărarea va primi 10,4 trilioane de ruble (111 miliarde de dolari), sumă ce reprezintă aproximativ o treime din întregul buget. Pentru anul în curs bugetul Apărării a fost de 6,5 trilioane de ruble (66,7 miliarde de dolari).

Luni, președintele Vladimir Putin a participat la Forumul Internațional Primakov Readings, unde a anunțat o nouă ordine mondială. 

„Este evident că modelul globalizării, care a fost format în mare măsură de statele occidentale - în mod natural, în propriile interese - și-a depășit utilitatea și se află într-o criză profundă. Se formează un sistem nou, mai echitabil și mai democratic de relații internaționale, care să răspundă nevoilor majorității mondiale", a spus președintele rus în salutul său adresat participanților.

Potrivit lui Putin, "un anumit grup de țări, obișnuite să domine lumea, nu se dă în lături de la nimic pentru a-și menține influența slăbită, practică șantajul fățiș și presiunea coercitivă. O astfel de politică destabilizatoare a provocat atât situația de criză din jurul Ucrainei, cât și escaladarea tragică a conflictului palestiniano-israelian", a spus el, conform Știripesurse.