ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, care s-a reunit duminică seara, a decis suspendarea zborurilor din și spre Italia, pe fondul evoluției epidemiei de coronavirus. 

Mai mult, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran sau Coreea de Sud către România cu escală faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă. Și cei care vin din cele patru state menționate și intră în țară prin punctele de frontieră terestre sunt obligați să intre în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu – a anunțat aseară ministrul în exercițiu al internelor, Marcel Vela.
”Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru toate aeroporturile din țară, începând cu data de 9 martie 2020, ora 12:00, ora României, până în data de 23 martie 2020, ora 12:00, ora României”,  a declarat Vela.

De asemenea, se impune informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre asupra faptului că sunt obligați să intre în carantină pe raza județului de graniță sau să se izoleze la domiciliu. Aceștia își asumă responsabilitatea prin completarea unei declarații pe proprie răspundere.

Refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracțiune de falsuri în declarații și se pedepsește conform art. 326 din Codul penal, instituindu-se și măsura carantinei.
 
Suspendarea cursurilor în școli va fi discutată într-o ședință care va avea loc luni.