ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a transmis, luni, o reacție în legătură cu implicarea cultelor religioase, printre care și a Bisericii Ortodoxe Române, în demersul de informare a credincioșilor referitor la vaccin și vaccinare: 

„Ajutorul Bisericii există și se traduce prin transmiterea din partea clericilor spre credincioși a informațiilor cuprinse in Broșura „Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură”, material oficial informativ pe care toate cultele religioase l-au primit în ianuarie de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Conținutul acestei broșuri este deja cunoscut de preoți. Ei îl comunică credincioșilor în diferite ocazii. Așa au fost și sunt îndemnați, inclusiv de Patriarhia Română”, a afirmat Vasile Bănescu, citat de News.ro.

El consideră că preoții „pot transmite informațiile despre vaccinarea „gratuită, sigură și voluntară”, așa cum reies acestea dintr-un document asumat de cele mai înalte autorități medicale din România”.

„Este ceea ce pot face reprezentanții cultelor. Biserica Ortodoxă Română și-a exprimat și a reiterat frecvent poziția sa favorabilă vaccinării, salutând cu bucurie apariția vaccinurilor anti-Covid”, a plusat Bănescu. El nu a explicat de ce B.O.R. nu se delimitează de stat și de campaniile lui politice, într-un domeniu unde nu are expertiză să se pronunțe și de ce lasă Duhul Adevărului pentru a îmbrățișa spiritul propagandei.

Vasile Bănescu a declarat că, în ceea ce-l privește, a ales să se vaccineze, implicându-se în ceea ce el numește un „act firesc”, care ține „nu doar de sănătatea personală, ci și de cea comunitară”.

„Personal pledez cu toată convingerea pentru implicarea fiecăruia dintre noi în acest act firesc de informare onestă cu privire la o problemă acută și majoră care ține nu doar de sănătatea personală, ci și de cea comunitară. În calitatea temporară de persoană publică, îi îndemn personal pe cei ce încă ezită, să se informeze cât mai atent și din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului și, în urma consultării cu medicul de familie, să ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor și a celor dragi. Eu am ales să o fac, vaccinându-mă”, a bravat Vasile Bănescu.

Fiind întrebat de reporterul radioului Europa FM, el a precizat că Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat „încă”, dar acest lucru „va fi anunțat oficial, când se va întâmpla”. 
 
În aceeași zi, premierul Florin Vasile Cîțu și-a reiterat „speranța” că Biserica va sprijini campania națională de vaccinare.