ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cardinalul Jean-Claude Hollerich, de la Sinodului despre Sinodalitate, a cerut o „schimbare de paradigmă culturală" în ceea ce privește condamnarea de către Biserică a activității homosexuale și a spus că există un procent „mai mare" de homosexuali în „instituțiile Bisericii" decât în societatea civilă, potrivit Lifesitenews

Hollerich a făcut aceste comentarii într-un lung interviu acordat cotidianului L'Osservatore Romano, cotidianul Vaticanului. Vorbind pe larg despre Sinodul privind sinodalitatea, Hollerich l-a lăudat mai întâi pe Papa Francisc pentru că nu este „un liberal", ci mai degrabă „un radical".

Radicalitatea lui Francisc este „mila" sa, a atestat Hollerich, adăugând că „trebuie să ne întrebăm cu toții ce înseamnă să fim creștini astăzi".

„Această întrebare este, de asemenea, cheia acestui pontificat: să acceptăm inadecvarea unei pastorații care este fiica unor epoci trecute și să regândim misiunea", a spus Hollerich. „O alegere care are implicații teologice grele și curajoase". 

Unul dintre modurile în care acest lucru se va evidenția este „echilibrul dintre laici și cler", care „va fi foarte diferit în viitor față de cel actual", a spus Hollerich, precizând că acest lucru se va întâmpla „atât datorită rezultatului acestui Sinod, cât și datorită reducerii vocațiilor".

Hollerich a abordat, de asemenea, subiectul „discriminării" persoanelor de același sex, spunând că Biserica trebuie să „schimbe" cultura din jurul abordării sale față de homosexuali pentru a fi una mai favorabilă.  

Când a fost întrebat despre exemplul bisericilor protestante - care, în ciuda promovării binecuvântărilor pentru persoanele de același sex, nu au găsit un nou sprijin în rândul tinerilor - Hollerich a răspuns „bineînțeles că nu. Pentru că asta nu este suficient".

În schimb, el a spus că, pentru Biserica Catolică, „este nevoie de o schimbare mai profundă a paradigmei culturale și de o convertire a spiritului".

A face Biserica mai deschisă față de homosexuali, a spus Hollerich, „nu este o problemă de drept canonic, norme sau structuri. Este ceea ce Papa a spus Bisericii germane".

„A anunța Evanghelia astăzi înseamnă a anunța bucuria vieții în Dumnezeu, găsirea sensului vieții în Isus Hristos", a spus Hollerich, argumentând că „a trăi pe urmele lui Hristos înseamnă a trăi bine, înseamnă a te bucura de viață". Suntem chemați să anunțăm o veste bună, nu un set de reguli sau interdicții", a mai spus cardinalul, care este și arhiepiscop de Luxemburg și președinte al Comisiei Conferințelor Episcopale din Comunitatea Europeană (COMECE).

Dezvoltând tema unei Biserici „incluzive", promovată adesea de Papa Francisc, Hollerich a afirmat că „toată lumea este chemată". 

„Nimeni nu este exclus: chiar și divorțații recăsătoriți, chiar și homosexualii, toată lumea. Împărăția lui Dumnezeu nu este un club exclusivist. Uneori există discuții în Biserică despre accesibilitatea acestor grupuri la Împărăția lui Dumnezeu, iar acest lucru creează o percepție de excludere într-o parte a poporului lui Dumnezeu. Ei se simt excluși, iar acest lucru nu este corect! Nu este vorba despre subtilități teologice sau disertații etice: este vorba pur și simplu de a afirma că mesajul lui Hristos este pentru toată lumea!”

Cardinalul-cheie al Sinodului a adăugat, de asemenea, că susține argumentul că homosexualitatea este un „fruct al creației", adăugând că „la fiecare pas al creației, Dumnezeu este mulțumit de lucrarea Sa".

Cardinalul a oferit un oarecare sprijin „căsătoriei" între persoane de același sex, spunând că, deși nu există „niciun scop procreativ care să o caracterizeze", "acest lucru nu înseamnă că relația lor emoțională nu are nicio valoare".

„Credeți că Dumnezeu ar putea vreodată să blesteme doi oameni care se iubesc?", a întrebat el, părând să sugereze că homosexualii ar putea exprima o „iubire" reală.

Hollerich însuși este cunoscut pentru susținerea publică a mișcării homosexuale. La începutul acestui an, el a calificat drept „falsă" denunțarea de către Biserică a actelor homosexuale ca fiind păcătoase. El a adăugat că există „homosexuali printre preoții mei" în Arhiepiscopia sa din Luxemburg. „Am femei și bărbați homosexuali printre laici", a adăugat el, „și ei știu că au o casă în Biserică"."

Hollerich a făcut apel la o „schimbare" a învățăturii Bisericii cu privire la homosexualitate, care vine în completarea deschiderii sale față de hirotonirea femeilor în preoția sacră și deschiderea Ordinelor Sfinte pentru bărbații căsătoriți.

În august, Hollerich a afirmat atunci că gândurile sale despre homosexualitate erau „în deplin acord cu Papa Francisc".

Documentul din 1986, „Despre îngrijirea pastorală a persoanelor homosexuale", afirmă că „o abordare cu adevărat pastorală va aprecia necesitatea ca persoanele homosexuale să evite păcatul” .Acest lucru este reluat de Catehismul Bisericii Catolice, care învață că: „actele homosexuale sunt intrinsec dezordonate”.. Ele sunt contrare legii naturale. Ele închid actul sexual la darul vieții. Ele nu pornesc de la o complementaritate afectivă și sexuală autentică. În niciun caz nu pot fi aprobate".