ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O delegație importantă a Congresului Statelor Unite vizitează luni România, într-o acțiune diplomatică de amploare care include oficiali republicani și democrați deopotrivă. Vizita are loc în contextul revenirii la putere a administrației Trump și marchează un nou episod în relațiile bilaterale româno-americane, scrie Realitatea.

Delegația este condusă de republicanul Vern Buchanan, un veteran al Congresului SUA, aflat în funcție din 2007 și vicepreședinte al influentei Comisii pentru Căi și Mijloace din Camera Reprezentanților.
 
Din delegație mai fac parte democrata Dina Titus, democratul Lloyd Doggett, democratul Ted Lieu, republicanul Neal Dunn, democrata Ilhan Omar, republicana Anna Paulina Luna și republicanul Andy Ogles.
 
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a anunțat vizita vineri, la un post TV, subliniind importanța momentului:
 
„Confirm că, la începutul săptămânii viitoare, o delegație semnificativă a Congresului american ar urma să vină în România, cu contacte la toate nivelele semnificative decizionale din România. Este foarte bine. Va urma și o altă dezvoltare din acest punct de vedere până la sfârșitul acestei luni. E important, pentru că elementele strategice care ne interesează și pe noi și pe americani vor fi discutate. E vorba și de strategia la Marea Neagră, pe care Congresul american a dezvoltat-o anul trecut cu o susținere bipartizană și această prezență la București va fi egală, atât republicani, cât și democrați. Am reușit să depășim și absența acestor contacte. 

Ele au existat, dar cele cu valoare de semnal. Vom discuta și despre alegerile anulate. Suntem pregătiți. Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla. E un pas înainte.” 
 
Amintim că Donald Trump, vicepreședintele JD Vance și alți oficiali americani au criticat decizia luată de CCR în 6 decembrie, când instituția a anulat alegerile prezidențiale pe baza rapoartelor prezentate de serviciile de informații în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.