Delta Dunării este la un vot distanță de tranformarea într-un paradis fiscal. O lege, aprobată deja de Senat, promite facilități fiscale celor care vor investi în cazinouri sau falicități pentru turism. 

Senatul a aprobat, luni, propunerea legislativă inițiată de senatorul PSD Șerban Nicolae care vizează scutirea de taxe și impozite pentru unitățile de turism, alimentație publică și cazinouri construite pe insule și grinduri, inclusiv în Rezervația Biosfera Delta Dunării, informează TVR.
 
Legea a fost promovată fără consultarea celor din Deltă și nici a specialiștilor în jocuri de noroc.
 
ONG-urile sunt deja în alertă și pregătesc contestarea la Curtea Constituțională. Mai ales că și alte zone protejate ar fi vizate de facilități fiscale, în cazul unor investiții majore.

Astfel, aceste terenuri sunt scutite de la plata impozitului pe teren și a taxei pe teren. Regimul fiscal derogatoriu se aplică și construcțiilor civile edificate pe aceste terenuri, dacă sunt utilizate exclusiv pentru activități economice constând în producerea de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și serviciile conexe acestora.

Potrivit unui amendament admis în comisiile de specialitate, propus de senatorul PSD Eugen Teodorovici, prevederile se vor aplica și Rezervației Biosferei Delta Dunării, deși în textul inițial aceste terenuri erau exceptate.

Senatul a fost primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews