ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup german de eutanasie a declarat că clienții trebuie să fie vaccinați împotriva Covid-19 înainte de a se supune sinuciderii asistate, potrivit dailymail.

Asociația germană de eutanasie Verein Sterbehilfe a anunțat că potențialii clienți vor trebui să respecte regula 2G a țării - conform căreia localurile pot alege să refuze accesul celor care nu sunt vaccinați ("geimpft" în germană) sau care s-au vindecat ("genesen") de virus. 

Clinica a declarat că eutanasia și examinările pregătitoare necesită „apropiere umană", ceea ce înseamnă că, în conformitate cu legislația germană, toți cei implicați trebuie să respecte regula 2G. 

„Eutanasia și examinarea pregătitoare a responsabilității voluntare a membrilor noștri care doresc să moară necesită o apropiere umană”, a afirmat asociația într-un comunicat din 19 noiembrie. 
 

„Apropierea umană este însă o condiție prealabilă și un teren propice pentru transmiterea coronavirusului. Începând de astăzi, în asociația noastră se aplică regula 2G, completată de măsuri legate de situație, cum ar fi teste rapide înainte de întâlniri în camere închise”.

Aceasta a explicat că decizia s-a bazat pe „sarcina dificilă de a găsi un echilibru între protecția membrilor, angajaților și medicilor noștri și organizarea practică a vieții noastre de zi cu zi în cadrul asociației”. 

Aproximativ 68% din populația de 83 de milioane de locuitori ai Germaniei sunt complet vaccinați și aproximativ 10% au primit o doză de rapel, dar oficialii au catalogat o creștere recentă a numărului de cazuri ca fiind o 'pandemie a celor nevaccinați'

Regula 2G a stârnit controverse în Germania, unde localurile au, de asemenea, opțiunea de a urma regula 3G - ceea ce înseamnă că pot fi serviți și cei care pot prezenta un test negativ pentru coronavirus.  

Regulile se aplică în cazul evenimentelor de agrement, culturale și sportive, precum și în cazul spațiilor de ospitalitate, al serviciilor de îngrijire corporală și al hotelurilor. Aceasta permite localurilor care impun aceste reguli să renunțe la regulile privind purtarea măștilor și la cele privind distanțarea socială.   

Mai multe milioane de adulți germani nu sunt încă vaccinați, iar autoritățile au încercat să îi stimuleze să se vaccineze prin măsuri punitive precum aceasta.

Întrucât spitalele germane au fost invadate de cel de-al patrulea val al pandemiei în ultimele săptămâni, Germania a introdus restricții pentru persoanele nevaccinate și a încercat să accelereze distribuirea vaccinurilor de rapel.

Cancelarul Angela Merkel, succesorul său desemnat, Olaf Scholz, și liderii regionali urmează să se întâlnească marți pentru a discuta despre cum să răspundă la criză, mai ales după ce au fost detectate în țară cazuri ale noii variante Omicron. 

Mulți politicieni au cerut restricții mai stricte, deoarece unitățile de terapie intensivă, în special în estul și sudul Germaniei, au ajuns la limită.  

În februarie 2020, legislatorii germani au anulat o interdicție anterioară privind sinuciderea asistată, printr-o hotărâre istorică la instanța supremă a țării. Hotărârea a decis că o lege din 2015 care interzicea sinuciderea asistată profesional era neconstituțională. 

Decizia marcantă a ridicat semne de întrebare prin faptul că a declarat în mod explicit că oamenii au „dreptul la o moarte autodeterminată" și că dreptul la servicii de sinucidere asistată nu ar trebui să fie limitat la persoanele grav bolnave sau incurabil bolnave. 

Verdictul a reprezentat o victorie majoră pentru pacienții în fază terminală, pentru medici și pentru organizațiile de sinucidere asistată care au intentat procesul, reclamând că legea existentă mergea prea departe.


Este un subiect sensibil în Germania, deoarece naziștii au folosit ceea ce au numit în mod eufemistic „eutanasie" pentru a extermina aproximativ 200.000 de persoane cu handicap.

Legea existentă, cunoscută sub numele de paragraful 17, a fost adoptată în 2015 și vizează interzicerea asociațiilor dedicate ajutorării pacienților care doresc să moară. De asemenea, aceasta însemna că personalul medical risca să fie urmărit penal pentru prescrierea de medicamente care pun capăt vieții.

În 2017, o instanță inferioară a decis că funcționarii nu pot refuza medicamente letale în cazuri extreme, creând confuzie în rândul medicilor.

Reclamanții au susținut că Constituția Germaniei garantează libertatea și demnitatea personală, care, potrivit acestora, include dreptul de a alege când și cum să moară.

Instanța a fost de acord și a constatat că restricțiile impuse de alineatul 217 au făcut "imposibil" ca oamenii să primească ajutor de la profesioniști terți din Germania, care riscă o amendă sau până la trei ani de închisoare în conformitate cu vechea lege.

Prin urmare, pacienții germani au apelat la membrii familiei sau la persoane dragi pentru ajutor, iar unii dintre ei au primit medicamente care le puneau capăt vieții din străinătate.

Judecătorul Vosskuhle a declarat la momentul respectiv că cei care doresc să ofere asistență pentru sinucidere trebuie să li se permită acest lucru din punct de vedere legal, fără a fi însă obligați să facă acest lucru.