ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă listă lungă cu jurnaliști și politicieni, inclusiv  cu un fost prim-ministru, ale căror telefoane ar fi fost ascultate cu ajutorul programului ilegal de spionaj Predator, publicată duminică de revista Documento, a provocat un șoc în Grecia și a pus la încercare normalitatea democratică a țării, potrivit Euractiv. 

„Premierul grec Kyriakos Mitsotakis ar putea face cel puțin să demisioneze", a declarat pentru EURACTIV deputatul de stânga și fost ministru Dimitris Tzanakopoulos.

Așa-numitul scandal „Watergate grecesc" a zguduit politica greacă în ultimele luni, când s-a dezvăluit că politicienii și jurnaliștii din opoziție au fost ascultați de stat. 

Dar noua listă a victimelor Predator publicată de jurnalistul Kostas Vaxevanis, proprietarul ziarului Documento, alimentează focul, deoarece include miniștri și soțiile acestora din actualul guvern Noua Democrație (PPE) și mai mulți jurnaliști și oameni de afaceri proeminenți. 

Fostul premier conservator Antonis Samaras (Noua Democrație, PPE) se află de asemenea pe listă, precum și actualul ministru de externe Nikos Dendias.  Potrivit raportului, toți politicienii de pe listă erau persoane în care Mitsotakis nu avea încredere sau care erau cu ochii pe conducerea partidului. 

Documento a fost singura revistă exclusă de la finanțarea de stat de către guvernul Mitsotakis în timpul pandemiei, în cadrul controversatei campanii „Rămâi acasă"

Jurnalistul Vaxevanis a declarat că are dovezi pe care le va prezenta luni procurorului general al țării, care între timp a lansat o anchetă în scandalul interceptărilor telefonice. 

Mitsotakis a păstrat până acum tăcerea cu privire la noile dovezi. Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Giannis Oikonomou, a emis o declarație în care a afirmat că noua listă trebuie examinată de autoritățile judiciare, dar în același timp a lansat un atac personal împotriva lui Vaxevanis, numindu-l „defăimător național".

Oikonomou a insistat asupra faptului că există programe spion ilegale în Grecia, dar nicio autoritate publică nu le-a folosit. Pe de altă parte, raportul Documento sugerează că Predator a fost folosit în colaborare cu tehnologia utilizată de agenția de informații de stat din Grecia. 

Curtea Supremă a Greciei a ordonat o anchetă privind un raport bombă potrivit căruia peste 30 de politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri au fost ținta supravegherii de stat, a declarat duminică (6 noiembrie) o sursă din justiție.

Criticii sugerează că Mitsotakis nu va supraviețui situației, mai ales dacă Europol intervine sau dacă autoritățile UE ridică problema statului de drept, așa cum a făcut cu Ungaria și Fondul de redresare. 

Guvernul a recunoscut că a desfășurat activități „legale" de supraveghere de către serviciile secrete împotriva jurnaliștilor și politicienilor fără a folosi Predator, dar a refuzat până acum să dezvăluie motivele invocând argumentul "securității naționale". Mitsotakis a declarat că nu avea cunoștință de astfel de activități, în ciuda promulgării unei legi care îl plasează sub supravegherea directă a serviciilor de informații. Cu toate acestea, șeful său de cabinet și nepotul său, Grigoris Dimitriadis, și șeful serviciilor secrete au demisionat în urma dezvăluirii activităților de spionaj.

„Din succesiunea evenimentelor, coincidențele de date și persoanele supravegheate, reiese că creierul din spatele acestui caz întunecat este chiar premierul. Aceasta este o problemă majoră pentru regimul democratic, deoarece acest lucru erodează de fapt înseși fundamentele democrației", a declarat Tzanakopoulos pentru EURACTIV.

Comisia PEGA a Parlamentului European a fost la Atena săptămâna trecută pentru a examina scandalul, iar legislatorii UE au declarat că au plecat cu mai multe întrebări decât răspunsuri. 

"Premierul grec paranoic acuzat că a pus sub supraveghere persoane pe care le suspecta că sunt împotriva sa, inclusiv propriul anturaj. Așa se explică de ce Mitsotakis nu s-a prezentat nici în fața comisiei de anchetă parlamentară națională și nici în fața celei europene", a scris ieri pe Twitter eurodeputata belgiană Saskia Bricmont. 

Principala formațiune de opoziție, Syriza, a cerut guvernului să interzică imediat programele de spionaj, să oblige companiile care dețin Predator să dezvăluie cine sunt clienții lor din Grecia și să facă lumină în acest scandal înainte de alegerile generale din 2023. 

Syriza dorește, de asemenea, înlocuirea actualului șef al serviciilor secrete, care refuză să dezvăluie orice informație referitoare la scandal sub pretextul "securității naționale".

"Acestea sunt cerințele minime pentru a avea alegeri ca țară democratică", a declarat o sursă Syriza pentru EURACTIV. 

Întrebat dacă Syriza va cere un vot de neîncredere împotriva premierului, mai multe surse din partid au declarat că moțiunea de cenzură va fi făcută atunci când îl va putea răsturna pe Mitsotakis.

Bruxelles îl tolerează pe Mitsotakis deocamdată

Europarlamentarul Renew Europe, Sophie in 't Veld, a scris pe Twitter că, în timp ce Europol și Comisia Europeană încearcă cu frenezie să scape de faptul că trebuie să se ocupe de scandalul programelor de spionaj, FBI-ul se află în Grecia pentru a investiga. La rândul său, deputatul Syriza Stelios Kouloglou a declarat pentru EURACTIV că Comisia și Partidul Popular European "tolerează ilegalitățile lui Mitsotakis până acum".

"Mitsotakis controlează în mare măsură mass-media, dar scandalul este de o asemenea amploare încât îi este foarte greu lui Mitsotakis să supraviețuiască. El încearcă să câștige timp și va încerca să se agațe de putere prin toate mijloacele, deoarece ascultarea telefoanelor este ilegală. Dacă părăsește guvernul și pierde controlul asupra sistemului judiciar, nu va putea evita consecințele penale pentru parazitul pe care l-a înființat", a conchis Kouloglou.