ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două statui ale exploratorului Cristofor Columb au fost înlăturate vineri din Chicago, înainte de răsăritul soarelui, la solicitarea primarului orașului, îngrijorat de confruntările din jurul monumentelor dedicate descoperitorului Americii, relatează AFP, citată de Agerpres

În plină noapte, lucrătorii municipali au ridicat cu o macara statuia aflată în parcul Grant, acoperită cu o prelată albă.

Multă vreme prezentat ca un erou întemeietor, Cristofor Columb este mai nou asociat de adepții mișcării Black Lives Matter cu abuzurile comise de europeni față de amerindieni.

O a doua statuie a navigatorului genovez a fost înlăturată dintr-un cartier italian din cel de al treilea oraș din SUA ca mărime. Autoritățile nu au precizat unde au fost transportate statuile.

Aceste ridicări ale statuilor au fost dispuse de primărița democrată afro-americană Lori Lightfoot „drept răspuns la manifestațiile care au devenit periculoase pentru manifestanți și poliție, dar și din cauza eforturilor individuale” de a doborî statuile, conform unui comunicat oficial.

Apărătorii și criticii lui Cristofor Columb s-au confruntat în apropierea statuii din Grant Park în mai multe rânduri, inclusiv joi seara.

Statui ale lui Cristofor Columb au fost înlăturate și de la Baltimore, Boston sau San Francisco, fapt criticat de președintele republican Donald Trump, care vede în aceste acțiuni opera „anarhiștilor” și „agitatorilor”.

„Vom construi împreună pentru visul american și vom apăra și prezerva modul de viață american care a început în 1492, când Cristofor Columb a descoperit America”, a declarat președintele SUA în discursul rostit pe 4 iulie, de ziua națională.

Donald Trump a decis deja să trimită, contrar dorinței primăriței, polițiști federali ca întăriri la Chicago, unde tulburările sociale s-au amplificat în ultimele săptămâni.