ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Legea PIA - Repatrierea Copiilor Instituționalizați

„Un nou proiect POT! Împreună cu Doamna Avocat Monica Ionescu, membru POT, am inițiat Legea Pia, care vine să protejeze copiii de abuzurile instituțiilor dintr-o țara străină.

Legea Pia este o inițiativă legislativă crucială pentru ca statul român să poată acționa în străinătate pentru a asigura repatrierea copiilor români separați de familiile lor și instituționalizați în alte țări.

Pe scurt, Legea PIA obligă statul român să acționeze în maxim 48 de ore de la momentul unei sesizări făcute cu privire la un copil cetățean român care a fost instituționalizat în străinătate și să contacteze familia extinsă pentru a lua copilul în grijă.

Susține și semnează această lege pe www.legea-pia.ro
 
 Doamne ajută!”, a transmis deputata Anamaria Gavrilă.
 
 
Legea Pia | Proiect

Luni, 12 februarie 2024, la Senat a fost înregistrată pentru dezbatere propunerea legislativă privind protecția și promovarea drepturilor fundamentale ale copiilor cetățeni români domiciliați sau cu reședința în străinătate (Legea Pia). (B57/2024), scrie portalul Juridice.

Actul normativ are ca scop principal asigurarea protecției copiilor români aflați în străinătate, oferind un cadru legal clar și transparent pentru intervenția autorităților române în situații de risc sau vulnerabilitate.

Viziune asupra schimbărilor:

– Consolidarea rolului statului român în identificarea, sprijinirea și protejarea mai eficientă a minorilor aflați în situații de risc in străinătate;
– Desemnarea unui atașat pe probleme de protecție a copilului în cadrul fiecărei ambasade sau consulat al României;
– Monitorizarea situației minorilor români din țara de reședință;
– Identificarea și semnalarea cazurilor de minori aflați în situații de risc;
– Colaborare sporită cu autoritățile străine pentru facilitarea repatrierii copiilor, cetățeni români;
– Cooperare cu autoritățile locale pentru a identifica și evalua situația minorului;
– Luarea măsurilor necesare pentru protecția drepturilor fundamentale ale minorului;
– Implicare in cazurile de plasament ale minorilor cetățeni români aflați în situații de risc în străinătate;
– Reunificați, cât mai repede posibil, a copiilor plasați în afara casei cu familia care au fost separați.

Proiectul de lege are ca scop principal consolidarea rolului statului român în apărarea drepturilor și intereselor minorilor, introducând îmbunătățiri în procedurile deja existente, menite să le eficientizeze și să clarifice puncte care în practică fie au prezentat lacune fie au generat interpretări contradictorii.