ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Beatrice Tudor (PSD) a cerut  vineri Guvernului și Președinției declanșarea unei anchete care să stabilească dacă există o legătură între faptul că secretarul de stat Horațiu Moldovan este angajat la Sanador și faptul că această unitate medicală privată pune la dispoziți, contra cost, teste pentru depistarea SARS-CoV-2. Mai mult, aceasta cerea, în baza noului cadru legal conferit de starea de urgență, să fie rechiziționate toate testele de coronavirus de la spitalele private care le dețin, pe motivul penuriei din sistemul medical de stat. Sanador a anunțat ulterior testarea fără plată a tuturor pacienților cu bilet de trimitere de la medicul epidemiolog, după decizia autorităților de a deconta testarea SARS-COV-2 din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

„Domnule președinte, Domnule prim-ministru, Domnule ministru al Sănătății,

România duce lipsă de teste pentru noul coronavirus. Acestea nu ajung nici măcar pentru bolnavi sau pentru personalul medical care este pus la grea încercare în aceste zile. În schimb SANDOR oferă spre comercializare aceste teste la un preț prohibitiv pentru majoritatea covârșitoare a românilor.

Întrucât este decretată starea de urgență și există cadrul legal necesar, vă solicit să decideți rechiziționarea IMEDIATĂ a tuturor testelor pentru noul coronavirus de la SANADOR și de la orice alte spitale private care dețin astfel de teste.

Solicit de asemenea declanșarea unei anchete în urma căreia să se stabilească dacă există o legătură între faptul că secretarul de stat Horațiu Moldovan este angajat la SANADOR și faptul că această unitate medicală privată oferă teste contra cost.

Vă amintesc faptul că un test păstrat pentru a fi vândut în sistemul privat poate însemna o viață pierdută în sistemul de stat”, a scris vineri deputatul Beatrice Tudor pe pagina sa de social media.

În postarea citată, aceasta făcea referire la un anunț publicat vineri pe pagina de Facebook a Sanador.

„Începând de astăzi, testăm la cerere populația adultă pentru SARS-CoV-2 prin RT PCR din exudat nazo-faringian, pe bază de programare la 021 9699.

Locație: Laboratorul de Analize Medicale din Calea Plevnei, nr. 172.

Orar: Luni - Vineri 07.00 - 19.00.

Rezultatele sunt gata în 24h și se pot afla de pe www.sanador.ro cu codul de probă.

Pret: 350 lei”, este anunțul publicat vineri de Sanador pe pagina proprie de social media.

În urma scandalului iscat, precum și a deciziei ca CNAS să deconteze testarea de coronavirus pentru toți pacienții care au trimitere de la medicul epidemiolog, Sanador și-a actualizat postarea, anunțând că testele vor fi efectuate fără plată, iar prețul de 350 de lei rămâne valabil doar pentru cei care nu au bilet de trimitere (sau nu au asigurare de sănătate - n.r.). 

„UPDATE Sanador a efectuat gratuit, acoperind din fonduri proprii, sute de testări. Este un proces extrem de costisitor, pe care nu-l mai putem susține.

De asemenea, am făcut toate demersurile necesare către Ministerul Sănătății pentru a intra în Programul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile Prioritare. Am dorit și dorim în continuare ca pacienții asigurați să beneficieze de testare fără plată.

Menționăm că încasările sunt folosite pentru acoperirea costurilor cu personalul specializat, alocat exclusiv acestui scop, dar și pentru echipamente, dezinfectanți și achiziția de noi kituri. Dorim cu putere să venim în sprijinul oamenilor și în acest sens am pus la dispoziție spații și aparatură, am suplimentat rigorile în privința igienei, controlului și a triajului.

Credem că în acest context unic de pandemie orice acțiune este importantă.

Rămânem deschiși la orice colaborare pentru a ușura situația oamenilor care au nevoie de testări.

UPDATE 2 Ca urmare a recentei decizii a autorităților de a deconta testarea SARS-COV-2 din bugetul CNAS tuturor pacienților cu BILET DE TRIMITERE de la medicul epidemiolog, aceste testări se pot face acum fără plată la SANADOR.

Pentru toți ceilalți care doresc să facă testarea, fără a avea BILET DE TRIMITERE, o pot face cu plată”, a precizat vineri Sanador România pe Facebook.