Cimitirul românesc din satul Mana, raionul Orhei va fi restaurat de autoritățile de la București. Informația a fost făcută publică de președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Parlamentului României, Constantin Codreanu.
 
Astfel, Ministerul Apărării Naționale de la București a elaborat și un proiect de restaurare a Cimitirului. În acest scop, vor fi alocați peste jumătate de milion de lei. În prezent, această necropolă de război adăpostește mormintele în care își dorm somnul de veci 16 eroi români. 


Ministerul Apărării Naționale de la București arată, într-un răspuns la întrebarea formulată de către deputatul Constantin Codreanu privind starea cimitirelor românești din Republica Moldova și a mormintelor eroilor români, că a fost fundamentat proiectul de restaurare a Cimitirului de onoare românesc de la Mana, raionul Orhei. 

„Instituția noastră își propune derularea, anul acesta, a etapelor prevăzute în legislația națională incidentă domeniului în ceea ce privește restaurarea mormintelor eroilor români înhumați în cimitirul civil ortodox din satul Baimaclia. Cu prilejul primei misiuni ce va fi organizată în Republica Moldova, în vederea realizării proiectului Cimitirului de onoare românesc de la Mana, raionul Orhei, specialiștii instituției vor întreprinde toate demersurile necesare fundamentării acestui proiect, respectiv: recunoașterea în teren în vederea stabilirii categoriilor de lucrări necesare și a costurilor implicate, precum și relaționarea cu autoritățile locale abilitate în vederea stabilirii avizelor necesare”, se arată în răspunsul Ministrului Apărării remis deputatului Constantin Codreanu.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, instituție subordonată Ministerului Apărării Naționale a României, va continua activitatea de reconstrucție a cimitirelor militare românești de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova. 

„În afară de marea onoare pe care o avem în a-i cinsti pe înaintașii care au slujit neamul românesc prin sacrificiul suprem, avem obligația să protejăm mormintele și operele comemorative de război ale eroilor români din întreaga lume. În calitate de român originar din Republica Moldova voi veghea cu atenție asupra reabilitării mormintelor și cimitirelor românești de pe teritoriul celui de-al doilea stat românesc. Eroii nu mor niciodată!”, a transmis deputatul Constantin Codreanu, potrivit unui comunicat al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Parlamentului României. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews