ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Daniel Gheorghe (PNL) a cerut, într-un discurs rostit joi la tribuna Camerei Deputaților, ca autoritățile locale și cele guvernamentale să demareze investiții majore pentru explorări arheologice care să scoată la lumină vestigiile civilizației dacice din Munții Orăștiei, centrul politic, militar și religios al Regatului lui Decebal. 

„Sarmisegetusa reprezintă nu doar o cetate din România, ci reprezintă o parte esențială din patrimoniul mondial al culturii, istoriei și civilizației omenești. Pentru noi toți, Sarmizegetusa și cetățile dacice din Munții Orăștiei reprezintă legătura noastră cu trecutul străvechi și moștenirea pe care noi o avem în acest pământ în care ne-am născut și din care provenim. Pentru că, să nu uităm, înainte de orice altceva, suntem daci și în venele multora dintre cei care suntem aici, în acest Parlament, curge sângele geților și dacilor care au trăit acum 2000 de ani și care au creat o mare civilizație a Europei! 

Cred că aici trebuie să existe o conlucrare între autoritățile publice locale și autoritățile guvernamentale și, în viitor, trebuie să avem în vedere inclusiv un program de investiții majore care să ducă la explorarea arheologică a Munților Orăștiei și a cetății de la Grădiștea Muncelului - Sarmizegetusa Regia, în așa măsură încât toate vestigiile civilizației dacice, parte esențială din cultura și spiritualitatea românească, să fie aduse la lumină. 

Noi, astăzi, la Sarmizegetusa am scos la lumină doar incinta sacră. O bună parte din ceea ce a însemnat orașul Sarmizegetusa de pe vremea regelui Decebal încă zace sub pământ și zace acolo, în Munții Orăștiei. Este foarte important să înțelegem acest lucru și, acolo, în Munții Orăștiei, la Sarmizegetusa, la Blidaru, la Costești, la toate celelalte cetăți din zonă să aibă loc lucrări majore, care să ducă la descoperirea tuturor vestigiilor arheologice fundamentale pentru istoria noastră și pentru istoria omenirii. 

Așadar, să nu mai lăsăm hoții de comori și să nu mai lăsăm tâlharii să devasteze Sarmizegetusa, ci să facem din Sarmizegetusa un reper a ceea ce reprezintă identitatea națională românească!”, a îndemnat parlamentarul Daniel Gheorghe (PNL), joi, în alocuțiunea rostită de la tribuna Camerei Deputaților.