ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre cele mai odioase crime săvârșite de Armata Roșie asupra românilor a fost masacrul de la Fântâna Albă, care a avut loc în Duminica Paștelui, pe 1 aprile 1941, când locuitorii satelor de pe Valea Siretului au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România. Deputatul PNL Daniel Gheorghe a comentat pe Facebook acest episod tragic din istoria națională, considerând că statele succesoare ale Uniunii Sovietice, Rusia si Ucraina, au obligația de a recunoaște acest act criminal și de a-și asuma ororile trecutului totalitar.
 
Reamintim că reprezentanții Rusiei în România publicau, în urmă cu doi ani, un fragment din cartea unui istoric ucrainean, care susține că la Fântâna Albă ar fi fost uciși „în jur de 50 de oameni”. Mai mult, Ambasada Rusiei la București consideră că acțiunea de traversare graniție de către românii neumulțumiți ar fi fost inițiată de către serviciile secrete românești.

„Mâine este 1 aprilie, ziua în care comemoram unul dintre cele mai tragice episoade din istoria manifestărilor criminale antiromânești: masacrul de la Fântâna Alba executat de forțele de ocupație sovietică sub coordonare nkvd la 1 aprilie 1941, în nordul Bucovinei. Atunci a avut loc un act de genocid îndreptat direct împotriva populației civile românești rămase în spatele liniei roșii a pactului Ribentrop-Molotov care a aduc la uciderea unui număr de până la 4000 de oameni pașnici și neinarmati, tineri si bătrâni, femei, bărbați și chiar copii. Tragedia cutremurătoare de la Fântâna Alba este, pentru noi, românii, asemănătoare masacrului anti-polonez de la Katyn derulat de aceleași structuri represive ale regimului totalitar comunist de la Moscova. Statele succesoare ale Uniunii Sovietice, Rusia și Ucraina, au obligația de a recunoaște acest act criminal și de a-și asuma ororile trecutului totalitar. Fără recunoașterea faptelor cumplite ale trecutului și fără asumarea greșelilor mari din istorie, nu poate exista înțelegere între oameni și încredere reciprocă între națiuni. Dumnezeu sa-i odihnească pe toți acești români uciși pentru simplul fapt că au cerut să treacă în țara lor rămasă în afara gardurilor de sârmă ghimpată ale imperiului sovietic !”, a  scris Daniel Gheorghe pe Facebook.

Masacrul de la 1 aprilie 1941, supranumit Katyn-ul românesc, este unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor. Măcelul a fost declanșat în momentul în care peste 3000 de români, încurajați de administrația sovietică, au încercat să treacă granița sovieto-română, trasată ca urmare a ultimatumului din iunie 1940 prin care România a fost forțată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu de peste 3 milioane de locuitori.
 
Refuzând să devină cetățeni sovietici, aceștia au pornit, în coloane organizate, spre frontiera de pe râul Siret, spre a se repatria în țara-mamă, acolo unde își lăsaseră rudele, casele și agoniseala de-o viață. Oamenii purtau steaguri albe și tricolore cu însemne religioase - icoane, prapuri și cruci din cetină.. La doar doi kilometri de granița română, în poiana de la Varnița, aproape de punctul numit Fântâna Albă, grănicerii Armatei Roșii, urmând un scenariu macabru, au deschis focul continuu al mitralierelor asupra coloanei de români, omorând pe capete copii, femei, bătrâni. Cei care, totuși, au reușit să supraviețuiască au fost urmăriți și uciși. După masacru, răniții au fost îngropați de vii, alături de cei deja morți, într-o serie de gropi comune pregătite pentru acest scop.