ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



România, care a asigurat securitatea cibernetică  a Ucrainei și a semnat un Tratat binevoitor cu Ucraina în 1997, ar trebui să renunțe la orice formă de susținere a parcursului european al acestui stat până când nu se vor opri măsurile de represiune la adresa comunității românești din țara vecină. Propunerea îi aparține deputatului liberal Daniel Gheorghe, care, într-o declarație politică, miercuri, în Parlament, a pledat în apărarea românilor din nordul Bucovinei, după incidentul de la Cernăuți, de săptămâna trecută. Daniel Gheorghe a amintit presiunile la care au fost supuși românii de la  Centrul Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți, dar și ucrainizarea forțată pe care regimul de la Kiev o face prin controversata Lege a Educației, condamnând pasivitatea autorităților de la București. Deputatul liberal consideră că, în lumina acestor abuzuri comise de statul vecin, Tratatul semnat de România cu Ucraina în 1997, ar trebui rediscutat.

Publicăm mai jos textul declarației politice „Ucraina nu-și uită trecutul sovietic”

„Zilele trecute, ușile Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți au fost sparte de securitatea ucraineană. Cu două zile înainte avusese loc un simpozion științific internațional cu privire la Anul Centenar și la ceea ce a reprezentat din perspectivă istorică Unirea Bucovinei cu România la 1918.

Iată că statul vecin vine cu măsuri care sunt absurde și halucinante din perspectiva unei relații așa zis parteneriale între România și Ucraina. Românii de acolo au fost acuzați că prin acțiunile lor instigă la „separatism teritorial” și la „încălcarea integrității Ucrainei”, iar în urma acestei descinderi au fost confiscate niște hărți istorice, și care nu au nici mai mic element naționalist. Sunt niște hărți comemorative. Am și eu astfel de hărți și anunț acum că aștept să vină securitatea ucraineană la biroul meu și să-mi confiște aceste hărți. 

Când vine vorba de Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Românilor de Pretutindeni încep să tremure și să vorbească în limbaj criptic diplomatic.

De ani de zile Ucraina încalcă drepturile fundamentale ale românilor din tetitoriile ocupate abuziv prin tratatul Ribbentrop-Molotov de către regimul sovietic. Românii au devenit bătaia de joc a statului ucrainean, și nu doar ei. Legea Educației din Ucraina încalcă drepturile fundamentale ale tuturor minorităților din această țară.

Eu aș propune ca România, care a asigurat securitatea cibernetică  a Ucrainei, care a semnat un Tratat foarte binevoitor pentru statul vecin în 1997, ar trebui să renunțe la orice formă de susținere a parcursului european al acestui stat până când aceste măsuri de represiune la adresa comunității românești nu sunt oprite. România nu are nicio obligație să susțină Ucraina pe drumul integrării europene, câtă vreme Ucraina nu învață să trăiască civilizat și se comportă într-un mod sovietic, într-un mod brutal, specific Asiei, și nu Europei. Și acel Tratat semnat în 1197, pe care mulți români îl consideră o rușine istorică, ar trebui rediscutat în aceste momente când Ucraina îl încalcă, nu România.