ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși unii analiști de dreapta consideră că listarea a 20% din Hidroelectrica ar fi benefică atât pentru peisajul economic românesc, cât și pentru compania în sine, există și opinii diferite. Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat recent, la Antena 3, că vânzarea nu este oportună, în condițiile în care compania a înregistrat în ultimele 9 luni un profit istoric, ea nefiind concepută doar pentru a produce energie, ci și pentru a echilibra Sistemul Energetic Național, potrivit Financialintelligence.ro

„De ce, în condițiile în care e clar că vom avea nevoie de foarte mulți bani în viitor, s-ar justifica să vând acum 20% din Hidroelectrica? Hidroelectrica a încheiat cu un profit la nouă luni de la 500 milioane la 1,3 miliarde de lei. Este profit istoric. De ce să vând eu când am profit istoric? În plus, această companie nu a fost concepută pentru producție de energie în special, ci pentru servicii de sistem ale țării, ale Sistemului Energetic Național (SEN). Ea echilibrează țara în consumul ei, pe vârfuri de consum. Asta înseamnă siguranța și securitatea energetică a țării. De ce să vând când toate activele sunt amortizate - toate barajele, toate centralele ș.a.?”, se întreabă deputatul PSD Iulian Iancu.

Listarea Hidroelectrica la Bursă, cea mai mare listare din istoria pieței de capital din România, este așteptată de mai mulți ani de către investitori. Compania a lansat, recent, procedura publică având ca obiect  achiziția de „Servicii avocațiale de consultanță și asistență juridică ale unui consultant juridic internațional care va întrerprinde toate măsurile necesare în scopul îndeplinirii cerințelor impuse pe piețele de capital în legătura cu procedura de ofertă publică prevazută de H.G nr 1066/2013 cu modificările și completările ulterioare”. Valoarea contractului e estimată la 700.000 de euro (fără TVA).
 
Hidroelectrica a avut la nouă luni afaceri de 3,2 miliarde de lei, cu un profit de 1,3 miliarde de lei. Fondul Proprietatea, acționar minoritar, evaluează deținerea de 20% pe care o are la compania de stat la circa 4,14 miliarde de lei. Valoarea totală a Hidroelectrica ar fi de peste 20 miliarde de lei.    
 
Proaspăt-învestitul ambasador american, Adrian Zuckerman, declara în mesajul de anul nou că România a reușit să construiască o economie „vibrantă”, dar că este nevoie să facă și noi privatizări