ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a reacționat critic la declarațiile noului ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, foarte elogioase la adresa guvernului dominat de PNL și demolatoare la adresa fostei guvernări PSD. Liviu Pleșoianu consideră că respectivele puncte de vedere contrazic rolul unui diplomat străin pe teritoriul României, argumentând că este incorect „ca un ambasador să facă, pe față, campanie electorală pentru un partid și împotriva altui partid”. El îl numește pe Facebook „Gringo” (străin, venetic) pe ambasadorul american și se pronunță pentru retrimiterea lui la Washington. 
  
„Băi, #GRINGO!

De când te audiau prin Senatul american, am spus că vei depăși recordul mondial de tupeu deținut de celălalt infatuat – sinistrul Hans Klemm. Am avut dreptate! În plus, poți să fii mândru de tine: atingi performanța epocală de a fi chiar mai neofertant intelectual decât calamitatea dinaintea ta.

Pentru gravele tale ieșiri în decor, care nu au nicio treabă cu diplomația sau, măcar, cu bunul-simț, ar fi trebuit să fii trimis deja la plimbare. Partea proastă este că, în absența unui Președinte de țară și a unui ministru de Externe, nu ai fost expulzat și declarat persona non grata chiar ieri. Faptul că ești încă aici, că respiri încă aerul acestei țări, că pășești în continuare pe pământul străbunilor noștri - asta este dovada cea mai clară a gradului de SCLAVIE în care a ajuns să cadă și să decadă România. Dacă nu am fi ajuns atât de jos, dacă nu ne-am fi obișnuit să fim tratați ca o colonie în devălmășie, tu ai fi fost nevoit să pleci deja de aici. Fără a ți se permite să te mai întorci..

Nicăieri în lumea civilizată nu e măcar imaginabil ca un ambasador să facă, pe față, campanie electorală pentru un partid și împotriva altui partid. Dar România nu se mai comportă de multă vreme ca un stat civilizat, care se autodetermină... România nu mai e stat suveran. E colonia fifty-one! Al 51-lea stat american”, a scris deputatul Liviu Pleșoianu vineri pe contul său de Facebook.

El a citat în cadrul aceleiași postări un fragment din declarația ambasadorului american care i-a stârnit reproșurile:

„M-am întâlnit cu mulți miniștri ai guvernului. Cu toții au muncit extrem de mult pentru a inversa haosul pe care l-au moștenit în noiembrie 2019. Doar un exemplu, ministrul finanțelor a constatat că guvernul anterior păstra două contabilități paralele și nu plătise cele mai multe facturi pentru servicii prestate de aproape un an. Alți miniștri au găsit condiții similare, proiecte nefinalizate și ministerele golite de oamenii cinstiți care lucrează din greu și care sunt esențiali pentru a conduce guvernul în mod corespunzător.

Președintele Iohannis, premierul Orban și miniștrii săi s-au angajat să reconstruiască un bun guvern, să refacă modificările legislative care au slăbit statul de drept, să pună în aplicare o legislație nouă pentru a reduce corupția astfel încât să protejeze toți românii. Poporul român a îndurat destul”, a fost declarația lui Adrian Zuckerman care l-a înfuriat pe Liviu Pleșoianu.

Acesta nu s-a oprit aici, reclamând într-o postare ulterioară „tăcerea asurzitoare” a președintelui interimar al PSD față de acuzațiile aduse partidului și votanților săi de către ambasadorul american.

„#GRINGO (Ne-excelența sa, pseudoambasadorul Zuckerman) a aruncat dezinvolt niște lopeți cu bălegar spre un partid parlamentar (PSD) și, implicit, spre milioanele de români care au votat acest partid. De ieri, de când a aruncat #GRINGO cu bălegar, domnul Ciolacu (nu doar președinte al PSD, dar și președinte al Camerei Deputaților) TACE asurzitor. La fel, TAC asurzitor TOȚI cei despre care se vorbește că vor candida la congres, indiferent de tabără. ...Dacă așa înțelegeți să apărați DEMNITATEA oamenilor care au votat partidul pe care vreți să-l conduceți, atunci mai bine vă duceți acasă și vă uitați la desene animate! Bărbații de stat NU se refugiază la salonul de scutece!

Vă e #FRICĂ să vorbiți LIBER, să spuneți ce e de spus? Atunci CUM puteți cere VOTUL oamenilor, cum puteți pretinde că vă iubiți țara? CUM să-ți iubești țara dacă nu lupți pentru LIBERTATEA ei și a ta!??”, a exclamat Liviu Pleșoianu.

Deși face parte din Partidul Social-Democrat, tânărul deputat s-a remarcat la congresul formațiunii din vara anului 2019, când a încercat să-i convingă pe colegii de partid să îl desemneze pe el ca prezidențiabil, în locul Vioricăi Dăncilă. Ulterior, a și strâns semnături pentru a candida separat la alegerile prezidențiale, dar s-a abținut să le depună la Biroul Electoral Central, după ce în ultimul moment au apărut o serie de liste despre care avea suspiciunea că ar conține semnături false.
 
Liviu Pleșoianu nu este singura voce care a criticat aparenta poziționare părtinitoare a ambasadorului SUA față de jocul politic din România. Și avocatul Dan Chitic, președintele Partidului Alianța Națională, a postat pe Facebook o declarație prin care îi pune în vedere ambasadorului Zuckerman să respecte clauzele Convenției de la Viena și să nu se amestece în treburile interne ale statului acreditar.