Deputatul independent Matei Dobrovie,  afiliat grupului PNL, acuza faptul că România a blocat un raport critic la adresa derapajelor anti-democratice ale puterii de la Chișinău, care urma să fie adoptat de Consiliul Afaceri Externe al UE. Potrivit deputatului,care spune că astfel este slăbită democrația in R.Moldova, „frăția PSD-PDM funcționează ca unsă pe axa România - Republica Moldova îimpotriva democrației și a statului de drept”.  

Guvernul PSD-ALDE a fost ieri din nou lobby-stul de serviciu al oligarhului Vlad Plahotniuc la nivel înalt la Bruxelles, blocând o declarație comună a statelor UE care exprimă îngrijorări în ceea ce privește slăbirea democrației în Republica Moldova, condamnă invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinău și cere ca alegerile parlamentare din februarie ”să se desfășoare conform standardelor internaționale, respectând principiile democratice și asigurând un proces credibil, transparent și cuprinzător”, susține Dobrovie într-un comunicat de presă.
 
Acesta spune că „Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă continuă să susțină binomul Plahotniuc-Dodon, în loc să se poziționeze alături de cetățenii moldoveni și împotriva oligarhilor și pro-rușilor care au acaparat instituțiile din Republica Moldova”. 

”Prin acest sabotaj, Guvernul Dăncilă îndepărtează acea parte a populației din Republica Moldova care este pro-UE și pro-România. Respectarea principiilor democratice și europenizarea în Republica Moldova sunt singurele modalități prin care cetățenii pot fi cu adevărat apărați. Oferirea de asistență financiară și sprijin politic de către România, necondiționate de reforme, rezolvă doar probleme punctuale și mențin status quo-ul oligarhic corupt. Blocarea concluziilor critice ale Consiliului UE reprezintă de fapt o manifestare directă a frăției PSD-PDM ”, susține deputatul afiliat Grupului Parlamentar PNL, Matei Dobrovie.