ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fără finanțarea UE, a partenerilor de dezvoltare, printre care România ocupă un loc fruntaș, R. Moldova, în momentul de față, nu ar mai exista ca stat, consideră deputatul liberal Matei Dobrovie din Parlamentul României, într-o intervenție la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Acesta a afirmat vineri, 22 mai, că recentele declarații ale prim-ministrului R. Moldova, Ion Chicu, riscă să deterioreze atât relațiile cu Bucureștiul, cât și cu partenerii externi. Mai mult, o astfel de abordare este inacceptabilă atât timp cât România a demonstrat, de-a lungul timpului, o susținere necondiționată pentru R. Moldova.

„Să vii într-un asemenea moment, într-o asemenea conjunctură și să jignești România la modul în care ai făcut-o este inacceptabil. România a ajutat cel mai mult R. Moldova în ultimii ani, a fost cel mai loial partener, a fost cel mai puternic avocat, indiferent de derapajele guvernărilor ce au existat, pentru ca R. Moldova să fie finanțată. Să acuzi România, după ce ai primit ajutor direct financiar și echipamente medicale, este abominabil, este un lucru ce arată că acest om este certat cu minimele cerințe sau exigențe diplomatice, nu are nici măcar un minim bun simț omenesc, nemaivorbind de statutul unui om de stat”, a declarat deputatul liberal Matei Dobrovie de la București despre șeful guvernului socialist de la Chișinău.

Deputatul din Parlamentul României susține că recentele declarații făcute de premierul Ion Chicu de la Chișinău, într-o dispută cu europarlamentarul Siegfried Mureșan, nu ar constitui prima ofensă pe care Chicu o aduce Bucureștiului, anterior mai existând și alte mesaje disprețuitoare, inclusiv cel referitor la ajutorul acordat de Guvernul României autorităților de peste Prut pentru combaterea epidemiei de COVID-19.

Potrivit deputatului Matei Dobrovie, premierul Ion Chicu acționează în logica obișnuită a președintelui Igor Dodon, o logică tipică unor „slugi ale intereselor rusești”, care nu au nimic de a face cu interesul național al R. Moldova. 

„Din păcate, Ion Chicu și Igor Dodon apără cu totul alte interese, ce au dus la răcirea relațiilor externe nu doar cu România, ci și cu Ucraina, cu UE și mai cu toți partenerii importanți ai acestei țări. Este o atitudine anormală, ce nu face altceva decât să confirme că pentru guvernarea pro-rusă de la Chișinău nu contează decât propaganda pro-rusă, nu contează decât denigrarea și minimalizarea sprijinului venit din partea României. Chicu s-a arătat deranjat că România are o nouă abordare față de R. Moldova. Guvernul Orban a spus-o clar că toată asistența va fi determinată de reforme. Va fi finanțare doar în cazul când acest regim face reforme palpabile și implementeză reformele asumate în Acordul de Asociere (la Uniunea Europeană -n.r.). Or, această abordare îl deranjează pe Chicu și pe Dodon”, a mai afirmat Matei Dobrovie.