ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Matei Dobrovie (PNL) s-a declarat, marți, împotriva obligativității vaccinării, dar nu împotriva vaccinării „per se”, arătând că vaccinurile sunt și trebuie să rămână o procedură medicală opțională, pacienții care optează pentru ea trebuind să își dea consimțământul expres și neechivoc, după ce au fost informați în prealabil atât asupra avantajelor, cât și asupra dezavantajelor tratamentului. 
 
„Sunt împotriva obligativității vaccinării!

Am primit în ultima vreme foarte multe mesaje privind legea vaccinării obligatorii. Proiectul a fost adoptat în cvasiunanimitate la Senat pe 23 octombrie și înregistrat la Camera Deputaților pe 30 octombrie, a primit termen final pentru depunerea amendamentelor - 7 noiembrie, doar o săptămână! Am depus atunci mai multe amendamente pentru eliminarea obligativității. De atunci proiectul este blocat la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

Opinia mea pe acest subiect:

Vaccinurile sunt și trebuie să rămână o procedură medicală opțională, pe care cetățeanul o accesează dacă dorește. Nu sunt împotriva vaccinării per se, ci a obligativității.

Consimțământul pentru orice tratament medical nu poate fi prezumat, ci trebuie să fie un consimțământ informat, exprimat în prealabil, expres și neechivoc, supunându-se prevederilor legale referitoare la drepturile pacientului. Este esențială informarea privind riscurile și posibilele efecte adverse pe care trebuie s-o facă medicul. Nu putem vorbi despre o neglijare medicală dacă părinții aleg să nu își vaccineze copilul.

Informarea trebuie să privească atât avantajele, cât și dezavantajele vaccinării.

Copilul ce prezintă anumite particularități incompatibile cu anumite vaccinări sau cu toate vaccinările trebuie să beneficieze de o protecție suplimentară, transpusă într-o adeverință de contraindicație definitivă la anumite vaccinuri sau la toate vaccinurile.

De asemenea, consider inadmisibil ca într-o democrație medicii să fie sancționați dacă își exprimă o opinie legată de vaccinare care nu este în consonanță cu cea a autorităților.

Pe de altă parte, multe firme mici și chiar medii nu au posibilitatea financiară de a susține cheltuieli suplimentare, cum ar fi cea cu vaccinurile. Aceste firme vor avea două opțiuni: fie vor renunța la o parte din personal, procesul de producție urmând a fi perturbat, fie pur și simplu vor închide”, a atras atenția deputatul Matei Dobrovie (PNL), marți, pe pagina lui de social media.