Deputatul independent Matei Dobrovie susține că președintele Klaus Iohannis, care s-a întâlnit, vineri, la Cotroceni, cu cancelarul austriac Sebastian Kurz, ar fi trebuit să aboredeze și decizia guvernului de la Viena de a reduce alocațiile pentru copiii românilor din Austria, care nu stau cu părinții lor acolo, o măsură pe care parlamentarul o consideră discriminatorie. Amintind că actualul cancelar este tocmai cel care, in 2015, cerea reducerea acestor alocații pentru copiii românilor, Dobrovie arată că, în timp ce interesul politic actual vizează doar investițiile austriecilor și cum să nu fie afectate băncile de „taxa pe lăcomie”, nimeni nu pare preocupat de soarta cetățenilor români.

„Președintele Iohannis s-a întâlnit astăzi cu cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, omul care cerea în 2015 reducerea alocațiilor pentru copii românilor care lucrează în Austria la nivelul celor din România. Pe atunci, tânărul politician era ministru de Externe, între timp a ajuns cancelar și lider al coaliției OVP-FPO.

Dacă aș fi fost încă jurnalist, l-aș fi întrebat de această măsură profund discriminatorie și anti-europeană, având în vedere că românii muncesc și plătesc taxe în Austria, ca și cetățenii austrieci, chiar dacă au copii și familii în România, deci ar trebui să primească alocații la fel de mari.

Mă întreb dacă domnul președinte Iohannis știe că a fost deja votată, în luna octombrie, o lege în Parlamentul austriac care reduce alocațiile pentru copii ce nu stau cu părinții lor în Austria, la nivelul celor din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia etc. și care va intra în vigoare în 2019. Și dacă știe, cred că ar merita spus dacă a ridicat această problemă în discuțiile bilaterale. Mai ales că și în Germania au fost discuții pentru a prelua modelul.

Înțeleg că vrem doar mai multe investiții austriece și să nu fie afectate băncile lor de taxa pe lăcomie pusă de guvernul PSD-ALDE, dar de cetățeni cine se ocupă? Că tot își exprima președintele Iohannis ”aprecierea pentru buna integrare a comunității românești în Austria, a doua cea mai mare comunitate de cetățeni europeni din Austria, care contribuie activ la dezvoltarea societății austriece”. De contribuit contribuie, și tocmai de aceea nu trebuie discriminată!

De la doamna premier Viorica Vasilica Dăncilă nu am pretenții, pentru că nu are de unde să știe.

Repostez totuși articolul din 2015 în care explicam de ce o asemenea măsură este profund discriminatorie și incorectă, încălcând libertățile fundamentale pe care s-a construit UE, printre care dreptul persoanelor din orice stat membru de a lucra într-o altă țară din UE, fiind tratate la fel ca și cetățenii acesteia”,  a scris Matei Dobrovie pe Facebook.