Deputatul independent Matei Dobrovie susține că președintele Klaus Iohannis, care s-a întâlnit, vineri, la Cotroceni, cu cancelarul austriac Sebastian Kurz, ar fi trebuit să aboredeze și decizia guvernului de la Viena de a reduce alocațiile pentru copiii românilor din Austria, care nu stau cu părinții lor acolo, o măsură pe care parlamentarul o consideră discriminatorie. Amintind că actualul cancelar este tocmai cel care, in 2015, cerea reducerea acestor alocații pentru copiii românilor, Dobrovie arată că, în timp ce interesul politic actual vizează doar investițiile austriecilor și cum să nu fie afectate băncile de „taxa pe lăcomie”, nimeni nu pare preocupat de soarta cetățenilor români.

„Președintele Iohannis s-a întâlnit astăzi cu cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, omul care cerea în 2015 reducerea alocațiilor pentru copii românilor care lucrează în Austria la nivelul celor din România. Pe atunci, tânărul politician era ministru de Externe, între timp a ajuns cancelar și lider al coaliției OVP-FPO.

Dacă aș fi fost încă jurnalist, l-aș fi întrebat de această măsură profund discriminatorie și anti-europeană, având în vedere că românii muncesc și plătesc taxe în Austria, ca și cetățenii austrieci, chiar dacă au copii și familii în România, deci ar trebui să primească alocații la fel de mari.

Mă întreb dacă domnul președinte Iohannis știe că a fost deja votată, în luna octombrie, o lege în Parlamentul austriac care reduce alocațiile pentru copii ce nu stau cu părinții lor în Austria, la nivelul celor din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia etc. și care va intra în vigoare în 2019. Și dacă știe, cred că ar merita spus dacă a ridicat această problemă în discuțiile bilaterale. Mai ales că și în Germania au fost discuții pentru a prelua modelul.

Înțeleg că vrem doar mai multe investiții austriece și să nu fie afectate băncile lor de taxa pe lăcomie pusă de guvernul PSD-ALDE, dar de cetățeni cine se ocupă? Că tot își exprima președintele Iohannis ”aprecierea pentru buna integrare a comunității românești în Austria, a doua cea mai mare comunitate de cetățeni europeni din Austria, care contribuie activ la dezvoltarea societății austriece”. De contribuit contribuie, și tocmai de aceea nu trebuie discriminată!

De la doamna premier Viorica Vasilica Dăncilă nu am pretenții, pentru că nu are de unde să știe.

Repostez totuși articolul din 2015 în care explicam de ce o asemenea măsură este profund discriminatorie și incorectă, încălcând libertățile fundamentale pe care s-a construit UE, printre care dreptul persoanelor din orice stat membru de a lucra într-o altă țară din UE, fiind tratate la fel ca și cetățenii acesteia”,  a scris Matei Dobrovie pe Facebook.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews