ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Demersul legislativ al PNL, care, printr-un amedament, cere eliminarea condiției întemeierii familiei pe căsătorie, păstrând însă obligativitatea încheierii căsătoriei exclusiv între un bărbat și o femeie, este criticat chiar de voci din interiorul formațiunii liberale.
 
O astfel voce este cea a deputatului PNL Daniel Gheorghe, care consideră că PNL trebuie să joace un rol major în amendarea Constituției în vederea protejării familiei, subliniind că liberalismul conservator presupune tradiție, rânduială și valori creștine.

În  mai multe mesaje postate pe Facebook, deputatul PNL Daniel Gheorghe critică inițiativa colegilor săi de partid, care una spuneau in urmă cu un an și alta fac acum.

„În PNL este nevoie de o limpezire a apelor, din punct de vedere doctrinar degringolada din ultimii ani nu s-a încheiat. Amendamentul depus de colegii mei de la comisia juridică este un simptom al lipsei unei linii politice clare și al relativizarii Statutului PNL. Nu poți să ratifici în BPN o decizie politică de susținere a formulei juridice prevăzute în inițiativa cetățenească de revizuire a paragrafului constituțional cu privire la Familie iar apoi să încerci să „conciliezi” între valorile tradiționale și morala creștină pe de-o parte și destrămarea Familiei cerută de către ONG-uri relativiste și care promovează o agendă mai apropiată de marxismul cultural decât de liberalismul Bratienilor! Cred că nu merge așa și cred că românii așteaptă un PNL ferm și un PNL care știe să respecte deciziile luate în mod statutar, iar nu unul care în toamna lui 2016 are un mesaj public de apărare a Familiei iar în primăvara lui 2017 să facă apologia parteneriatului civil! Liberalismul conservator presupune tradiție, rânduiala, valori creștine și nu în ultimul rând respectul deciziilor luate în mod legitim democratic și asumate public, indiferent dacă vorbim de viața internă a partidului ori de funcționarea mecanismelor democratice naționale”, a comentat deputatul liberal demersul colegilor săi.

Anterior, politicianul liberal postase un text în care cerea iertare românilor pentru inițiativa liberalilor. „Îmi cer iertare românilor pentru greșeala colegilor mei de a depune un amendament ciudat și fără noimă la proiectul de modificare a Constituției. În contextul prevederilor statutare ale PNL și al deciziilor luate legitim și fără dubiu de către BPN al PNL, reiterez faptul că orice inducere în textul proiectului cetățenesc de revizuire a Constituției a unor formule care pun sub semnul întrebării ideea de Familie ori care produc devieri nefericite de la substanța textului de revizuire constituie o încălcare a deciziilor politice asumate de către PNL. Astfel de decizii luate în mod obscur și lipsa de asumare politică a temelor fundamentale și a unor poziții politice de forță ne-au dus pana la 20%; acum mă tem că parcă se dorește să scădem sub 10%! Rog respectuos pe colegii mei să retragă acest amendament și să respecte principiile fundamentale asumate programatic de către PNL!”, a scris Daniel Gheorghe.  De asemenea, deputatul PNL consideră că,  „atât din perspectiva principiului constituțional al suveranității poporului, cât și din perspectiva angajamentelor asumate statutar și programatic de PNL cred că s-a făcut o certă greșeală din partea colegilor mei care au depus un amendament la paragraful din Constituție propus spre a fi obiectul referendumului pe tema Familiei. Nu doar că amendamentul propus de dumnealor vine în fapt să relativizeze conceptul de Familie și să dea naștere unui cadru juridic alunecos, dar este și o forțare excesivă a principiilor constitutionale o intervenție pe textul propus prin inițiativă cetateneasca de revizuire. Sper ca domnul Gabriel Andronache și colegii care au semnat acest amendament vor avea înțelepciunea de a-l retrage. Cu toții greșim în viață, nimeni nu e perfect!”.


Conform amendamentului depus de liberali, articolul 48 alin (1) din Constituție se modifică și se completează, având următorul cuprins: „Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului, prin măsuri economice și sociale, inclusiv prin încheierea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, având la bază egalitatea între soți, dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Coaliția pentru Familie, care a strâns in 2016 3 milioane de semnături pentru modificarea Constituției cere  înlocuirea în art. 48, din Constituția României, a termenului „soți ”cu sintagma „bărbat și femeie", așa încât aliniatul 1 al art. 48 să aibă în viitor următoarea formulare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.