ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alexandru Rafila, fiul unui torționar al Securității, ajuns președintele Societății Române de Microbiologie și parlamentar PSD, a vorbit despre pregătirea campaniei de vaccinare în rândul copiilor, anunță oficina propagandistă hotnews, care preia pe larg interviul acordat de reprezentantul „CIUMEI ROȘII” pentru News.ro. Rafila vrea vaccinarea copiilor români deși este cunoscut faptul că virusul Covid practic nu îi afectează decât pe bătrâni și pe cei cu comorbidități. Ca și în cazul propagandei false anterioare, Rafila susține fără absolut nici o acoperire științifică aberațiile că „eficacitatea vaccinului este chiar mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulților, că se apropie de sută la sută, că nu sunt reacții adverse, că vaccinul este sigur pentru copii”. Cum poate cunoaște Rafila eficacitatea vaccinul la 100%, lipsa reacțiilor adverse și siguranța lui - când încă nu s-au încheiat testele companiilor producătoare? Aceasta în contextul în care presa americană deja a relatat despre decesul a doi copii testați cu serurile experimentale. Fără a comenta în vreun fel, momentan, declarații personajului, le redăm ca atare:

"Se discută despre vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani; dacă așteptăm să demarăm campania și nu o pregătim încă din acest moment, atunci nu o să avem o campanie de succes, mai ales că o să fie vacanță, mulți dintre copii vor fi plecați, așa că, eu dacă aș fi în locul celor care coordonează această campanie, aș face demersuri astfel încât să pot să informez deja părinții, despre studiile aflate în derulare, despre faptul că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulților, că se apropie de sută la sută, că nu sunt reacții adverse, că vaccinul este sigur pentru copii, trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe acești copii, cum îi vaccinăm, la copii poate să fie gândit un alt format, sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le facem astfel încât în momentul în care se decide începerea acestei campanii de vaccinare și pentru copii, ea să fie pregătită. Dacă întâi o începem și apoi o pregătim, din nou o să avem probleme destul de serioase", a declarat Rafila.

De asemenea, potrivit interviului acordat pentru News.ro și preluat de hotnews, Rafila a mai declarat că "Ce se va întâmpla în toamnă depinde foarte mult de ce reușim cu acoperirea vaccinală, sigur că dorințele reprezintă una, ceea ce se va întâmpla în mod real este cu totul altceva, am auzit tot felul de angajamente date, eu cred că trebuie să fim consecvenți doar într-un singur lucru, să îndemnăm permanent lumea să vină în procent cât mai mare la vaccinare, să adaptăm campaniile de informare fiecărui mediu, mediu urban, mediu rural, fiecărei categorii de vârstă și așa mai departe.

Trebuie să înțelegem foarte clar diferența între vaccinare și restricții. Restricțiile aduc controlul asupra pandemiei pentru perioade scurte de timp, după care lucrurile, după ce reintră într-o oarecare normalitate, revin, apar din nou valuri pandemice, restricțiile vor fi reintroduse, deci este o ciclicitate, este o diferență majoră pentru că vaccinarea duce la înlăturarea restricțiilor permanent, nu într-un timp limitat, adică nu contează numai faptul că restricțiile se ridică, ci cât durează această ridicare a restricțiilor, cred că toți ne dorim ca aceste restricții să fie ridicate permanent și în consecință vaccinarea este soluția".

"Care va fi procentul din populația României care se va vaccina, rămâne de văzut, dacă până acum interesul a fost mare pentru că am discutat și de cantități limitate de vaccin și cei care doreau neapărat să se vaccineze au și făcut-o deja, în perioada următoare, dacă nu o să lucrăm cu toții la convingerea oamenilor să se vaccineze, atunci acele ținte clamate, de peste 10 milioane de locuitori, vor fi atinse mai greu.

Trebuie să lucrăm la o acoperire vaccinală cât mai mare și într-un timp cât mai scurt, pentru că, dacă reușim să spunem la sfârșitul toamnei să vaccinăm zece milioane de persoane este una, dacă reușin să vaccinăm zece milioane de persoane până la jumătatea anului viitor este altă situație, și noi ne dorim ca și România să fie în valul țărilor care reușesc să reia integral activitățile economice și sociale încă din acest an.

Toată lumea ia cazul Israelului drept școală, acolo încrederea în autorități este foarte mare și chiar dacă guvernele se succed și este o anumită instabilitate politică, încrederea în autoritățile sanitare vă spun că este foarte mare, ori noi cred că trebuie să acționăm pe două planuri:

- autoritățile să recâștige încrederea, eu cred că în momentul de față încrederea în autorități, mai ales în cele de sănătate este destul de redusă, și dacă nu se schimbă această percepție, niciun mare succes nu se va înregistra la campania de vaccinare și cred că ar fi bine să înlocuim discursul politic cu unul profesional, exclusiv profesional, și să nu mai folosim subiectele de sănătate publică în scop politic, în primul rând,

 - și, în al doilea, campaniile de informare să fie coordonate de la nivelul Guvernului în mod evident, nu trebuie să facă fiecare chiar ce-l taie capul, trebuie să existe o coordonare tehnică, profesională, a campaniei de comunicare, care trebuie adaptată diverselor medii, urban, rural, diverselor categorii de vârstă sau categorii sociale, pentru că, altfel, o campanie plictisitoare, anostă, cu niște postări ale unor persoane publice care s-au vaccinat, nu cred că este suficientă pentru ca oamenii să vină la vaccinare."