ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Sebastian Ghiță, urmărit penal în dosarul Herțanu, este cercetat de procurorii DNA Ploiești pentru noi fapte de corupție. Surse judiciare au declarat miercuri că anchetatorii au dispus extinderea cercetărilor față de acesta.

Conform aceloraşi surse citate de Agerpres, Sebastian Ghiță va veni la sediul DNA Ploiești unde anchetatorii îi vor comunica decizia de extindere a cercetărilor față de el pentru noi fapte penale, care au fost comise atât în perioada în care acesta a fost parlamentar cât și înainte de alegerea sa ca deputat, ca urmare a unor probe care apar la dosar, anchetatorii urmând să dispună totodată și extinderea sechestrului pe averea parlamentarului.

Deputatul Sebastian Ghiță este urmărit penal sub control judiciar în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, el fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Pe 18 iunie, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins o plângere depusă de Sebastian Ghiță, prin care acesta solicita să fie scos de sub control judiciar.

Pe 16 iunie, Sebastian Ghiță fusese chemat la DNA Ploiești, unde procurorii l-au anunțat că au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar dispusă față de el, în dosarul în care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

DNA susține că, în perioada 2011 — 2015, Iulian Herțanu — administrator de drept și, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al CVR Asfalt Construct Group SRL, Vladimir Ciorbă — administrator/ asociat la CVR Asfalt Construct Group SRL și CVR Activities Group SRL București și SC Gefam Pro SRL și Mihail Coman — administrator/ asociat la SC Indserv SRL Ploiești și SC Indserv Proiect SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA (în calitate de consilier al directorului general) au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și însușirii nelegale a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

De asemenea, aceștia ar fi urmărit sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.

Contractul având ca obiect "Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic a fost atribuit de către SC Hidro Prahova SA Ploiești (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) Asocierii SC Grossman Engineering Group SRL — SC Euro Construct Trading 98 SRL, contract semnat la data de 13 ianuarie 2012.

Sebastian Ghiță este acuzat că a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale) la nivelul unor funcționari ai SC Hidro Prahova SA și a exercitat intervenții asupra directorului general al acestui agent economic, pentru a determina atribuirea nelegală a contractului către Asocierea Grossman — Euro Construct.