ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Împotriva deputatului USR Emanuel Ungureanu a fost depusă o plângere către Comisia de Sănătate Publică din Senatul României. Plângerea, prin care deputatul este suspectat de trafic de influență pentru angajările de la Spitalul Socola din Iași, a fost înaintată către Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, combaterea corupției și petiții, informează PS News, care citează articolul publicat de 7Est.ro „Rețeaua de la Socola a deputatului Ungureanu. Devalizarea spitalului intră într-o nouă etapă, cu concursul ministerului”. Potrivit surselor citate, prejudiciul pentru Institutul de Psihiatrie s-a ridicat la aproximativ 1 milion de euro.
 
Potrivit sursei citate, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași s-a ajuns să fie cumpărată până și tăcerea avertizoarelor de integritate, tocmai persoanele desemnate să sesizeze abuzurile din unitatea medicală. Toate pârghiile care țineau în viață corupția și nepotismul de la Socola duceau direct la Ministerul Sănătății, condus pe atunci de Victor Costache (PNL) și, apoi, de Vlad Voiculescu (USR). Fostul șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, consilier parlamentar al deputatului Emanuel Ungureanu, este unul dintre artizanii mușamalizării abuzurilor și faptelor de corupție comise de echipa managerului Bogdan Șaramet.
 
Surse din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola au susținut pentru 7Est.ro că demnitarul prelua informațiile de la avertizorii de integritate care doreau să semnaleze abuzuri  sau încălcări ale legii care se petrec în spitale și le transmitea lui Constantin Dima,  șeful Corpului de Control în Ministerul Sănătății, care se ducea în control la punct ochit, făcea raportul corpului de control și îl trimitea spitalului în sine, apoi dădea o copie și deputatului Ungureanu, care făcea pe justițiarul semnalând încălcări ale raportului corpului de control și ale celor implicați.
 
Între timp, Emanuel Unugreanu și-a băgat soția pe ușa din dos la un anumit spital din Cluj-Napoca, iar pe colaboratorul său, Constantin Dima, l-a angajat consilier parlamentar la cabinetul lui.

O coincidență stranie a făcut ca managementul Spitalului de Urgentă din Cluj-Napoca să fie demis în urma trimiterii Corpului de Control și al raportului întocmit de acesta. Emanuel Ungureanu a fost cel care a trimis Corpul de Control, al cărui conducător era nimeni altul decât Constantin Dima, angajatul lui Ungureanu.

Afacerea Paliația 

Acest model al traficului de influență a fost patentat și la Institutul de Psihiatrie Socola, unde deputatul Emanuel Ungureanu, ajutat de două asistente din spital, ce aveau calitatea de avertizor de integritate, au realizat un material media în care deputatul afirma, cu subiect și predicat, că se ia 10 000 de euro spagă pentru un post de asistent. Pe această speță, în decembrie 2020, Ungureanu a venit în persoană la Iași, unde a depus o plângere penală.
 
Mai mult, în data de 18 februarie 2020 a fost demis fostul manager al Institutul de Psihiatrie, dr. Gabriel Ovidiu Oprișanu de către Victor Costache pentru că nu a respectat recomandările trasate de Constantin Dima în raportul de control efectuat.
 
Combinația a fost simplă – Ungureanu l-a demis pe fostul manager prin mâna ministrul Sănătății de atunci, Victor Costache, care și-a pus prietenul (n.r Bogdan Șaramet) în funcția de manager și peste o lună a dat afară  93 de angajați ai Institutului de Psihiatrie Socola. Motivul acestei concedieri în masă a fost ca să se piardă paturile de paliație pentru neîndeplinirea criteriului de normativ minim și ele să fie ofertate de o firmă care era pregătită să le preia, PALIATIE SRL condusă de directorul medical interimar, Raluca Ioana Prepeliță, și de dr. Romeo Dobrin – medic șef secție Îngrijiri paliative Socola, iar locul unde se mutau paturile este Hotelul Diplomat din Șoseaua Bucium 57, deținut în realitate de Andrei Iekel, un țepar notoriu în județul Iași, potrivit 7Est.ro. Astfel, prejudiciul pentru Institutul de Psihiatrie s-a ridicat la aproximativ 1 milion de euro. 

Le-au închis gurile cu funcții fantomă 

La aproape un an de la demiterea fostului manager, cele două avertizoare de integritate au uitat să mai facă dezvăluiri, să mai ceară depolitizarea funcțiilor de conducere a unității sanitare sau să se vaite cât de rău este în institut. Motivul este unul destul de simplu: Doamna Mirela Popeanu a primit funcția de asistent medical coordonator  – o funcție inexistenta în statul de funcții, care există prin voia noului manager Adrian Șaramet, și Lola Mitrică a primit funcția de asistent medical șef interimar la Clinica de toxicodependență a Institutului de Psihiatrie.
 
Citiți continuarea pe site-ul 7Est.ro!