ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PSD Aurelia Cristea a cerut Guvernului să introducă un program național de tip Prima Baie, respectiv acordarea unei subvenții de 200 de euro pentru amenajarea unei băi în locuințele care nu dispun de una.

Ea spune că datele colectate în susținerea acestei propuneri trag un veritabil semnal de alarmă și nu pot fi ignorate de către o țară cu pretenții europene, respectiv că în doar 45% din gospodăriile din România există apă curentă în locuință și că doar în 28% din gospodării există un grup sanitar în interiorul locuinței.

"Acest program este gândit similar cu Prima Casă, oferă posibilitate accesului la dotarea cu minimul de utilități necesare într-o baie, unde este rezolvată racordarea la sistemul public. După datele noastre, suntem extrem de deficitari. La primăriile din comunele respective, acest lucru poate fi inventariat. Nu am un răspuns de la Guvern încă, sigur că programul poate fi îmbunătățit, am lucrat la el și cu societatea civilă și cu jurnaliști", a explicat Cristea, într-o intervenție telefonică la  la Antena 3. 
 
Datele strânse de Aurelia Cristea arată că:

·      în doar 45% din gospodăriile din România există apă curentă în locuință;

·      în 28% din gospodării există un grup sanitar în interiorul locuinței.

Beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri sunt gospodăriile unde există apă curentă și mai trebuie doar convertită o încăpere în baie. Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent însemnând aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie, potrivit estimărilor deputatei.

O estimare a costurilor minime de achiziție pentru obiectele sanitare și de igienă intimă necesare echipării unei băi funcționale se situează între 190 și 215 Euro. Ca atare, un program de tipul Prima Baie (similar cu programe de tip Prima Casă, Primul Laptop) prin care să fie acordată o subvenție de 200 Euro pentru astfel de achiziții ar fi o abordare oportună și cu rezultate concrete. Suma menționată a luat în considerare bunurile care asigură funcționalitatea unei băi.