Ministrul Sănatății, Sorina Pintea, a participat luni seara la o dezbatere despre șpaga pe care o dau pacienții în spitalele de stat, iar una dintre concluziile sale a fost și aceea că românii ar fi un popor de infractori.
 
Deputatul independent Matei Dobrovie, într-o declarație postată pe Facebook, i-a replicat ministrului că românii nu sunt un popor de infractori și că, dacă ar fi fost interesată de combaterea fenomenului șpăgilor, ar fi dat  un punct de vedere pozitiv în numele ministerului pe care îl conduce asupra propunerii legislative pe care acesta a inițiat-o. Și prin care pacienții ar putea face donații dacă vor doar către unitățile sanitare, dar ar fi interzise plățile suplimentare și donațiile către medici. 

Acesta este textul postat de deptatul Dobrovie:

„Dacă chiar ați fi fost interesată de combaterea șpăgilor în sănătate, ați fi dat un punct de vedere pozitiv, dar fără observații care să-i denatureze sensul, în numele Ministerului Sănătății propunerii legislative pe care am inițiat-o pentru ca pacienții să poată face donații dacă vor DOAR către unitățile sanitare, dar să fie interzise plățile suplimentare și donațiile către medici. 

Pentru transparență, aceste donații vor fi incluse în situația privind execuția bugetului de venituri și cheltuieli al spitalului public, care se afișează lunar pe pagina de web creată în acest scop de Ministerul Sănătății.

Această inițiativă urmărește să pună în acord legea drepturilor pacientului cu două decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a  stabilit că medicul angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcționar public, în sensul legii penale, iar primirea de către acesta a unor donații din partea pacienților este interzisă. Cu toate acestea, în Legea nr. 46/2003 se vorbește despre dreptul pacientului de a oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații. Cu alte cuvinte, pacientul poate oferi bani medicului, dar medicul din sistemul public de sănătate nu are voie să îi primească. 

Consider că este de datoria statului român ca medicii să fie răsplătiți în mod corect pentru munca depusă și să aibă condiții decente pentru desfășurarea profesiei lor. Acest lucru implică investiții în spitale și aparatură. 

Practica plicului pentru medic, de condiționare a actului medical, este profund nocivă pentru societatea românească și trebuie să-i punem capăt prin dispoziții legale clare, ușor de identificat și de înțeles de către cetățeanul care ajunge, într-o zi, în postura de pacient.”


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews