ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănatății, Sorina Pintea, a participat luni seara la o dezbatere despre șpaga pe care o dau pacienții în spitalele de stat, iar una dintre concluziile sale a fost și aceea că românii ar fi un popor de infractori.
 
Deputatul independent Matei Dobrovie, într-o declarație postată pe Facebook, i-a replicat ministrului că românii nu sunt un popor de infractori și că, dacă ar fi fost interesată de combaterea fenomenului șpăgilor, ar fi dat  un punct de vedere pozitiv în numele ministerului pe care îl conduce asupra propunerii legislative pe care acesta a inițiat-o. Și prin care pacienții ar putea face donații dacă vor doar către unitățile sanitare, dar ar fi interzise plățile suplimentare și donațiile către medici. 

Acesta este textul postat de deptatul Dobrovie:

„Dacă chiar ați fi fost interesată de combaterea șpăgilor în sănătate, ați fi dat un punct de vedere pozitiv, dar fără observații care să-i denatureze sensul, în numele Ministerului Sănătății propunerii legislative pe care am inițiat-o pentru ca pacienții să poată face donații dacă vor DOAR către unitățile sanitare, dar să fie interzise plățile suplimentare și donațiile către medici. 

Pentru transparență, aceste donații vor fi incluse în situația privind execuția bugetului de venituri și cheltuieli al spitalului public, care se afișează lunar pe pagina de web creată în acest scop de Ministerul Sănătății.

Această inițiativă urmărește să pună în acord legea drepturilor pacientului cu două decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a  stabilit că medicul angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcționar public, în sensul legii penale, iar primirea de către acesta a unor donații din partea pacienților este interzisă. Cu toate acestea, în Legea nr. 46/2003 se vorbește despre dreptul pacientului de a oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații. Cu alte cuvinte, pacientul poate oferi bani medicului, dar medicul din sistemul public de sănătate nu are voie să îi primească. 

Consider că este de datoria statului român ca medicii să fie răsplătiți în mod corect pentru munca depusă și să aibă condiții decente pentru desfășurarea profesiei lor. Acest lucru implică investiții în spitale și aparatură. 

Practica plicului pentru medic, de condiționare a actului medical, este profund nocivă pentru societatea românească și trebuie să-i punem capăt prin dispoziții legale clare, ușor de identificat și de înțeles de către cetățeanul care ajunge, într-o zi, în postura de pacient.”