ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O investigație a publicației germane Der Spiegel arată că, deși România are unele dintre cele mai vechi păduri din Europa, acestea sunt amenințate de defrișări ilegale la scară largă. Jurnaliștii explică în investigație cum mai multe companii austriece cu zeci de mii de angajați s-au îmbogățit prin încheierea unor contracte cu furnizori din România care taie lemn ilegal, relatează Biziday.
 
 
Jurnaliștii explică în investigație cum mai multe companii austriece cu zeci de mii de angajați s-au îmbogățit prin încheierea unor contracte cu furnizori din România care taie lemn ilegal. 

Pădurile despre care jurnaliștii germani scriu se află în Moldova, pe raza județului Suceava. Reportajul Der Spiegel a fost realizat în jurul unei anchete anterioare de amploare a autorităților române în localitatea Bogdănești, la care au participat aproximativ 1.800 de investigatori români. Printre infracțiunile anchetate de autoritățile române se numără defrișarea ilegală a pădurilor, spălare de bani și evaziune fiscală.

Sursa citată mai amintește că în cadrul anchetei autorităților române despre care scrie publicația germană au fost vizate și marile companii austriece din industria lemnului, Egger și HS Timber. Egger este una dintre cele mai importante producătoare de pal din domeniu, cu o cifră de afaceri de peste patru miliarde de euro și peste 11 mii de angajați. Der Spiegel scrie că filiala din Rădăuți a companiei Egger este localizată la mică distanță de fabrica celeilalte mari companii austriece din industrie, HS Timber, care, în 2015, s-a aflat în centrul unui scandal privind prelucrarea de lemn provenit din defrișări ilegale ale pădurilor. Acum, cele două companii sunt acuzate că lucrează cu anumite companii române care defrișează ilegal pădurile.
 
Citiți investigația integral la Der Spiegel
i